Wiejska tarta z bobem

Wiejska tarta z bobem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    225 gram
  • masło

    120 gram
  • żółtka

    1 sztuka
  • sól

    1/4 łyżeczka
  • woda zimna

    2 łyżka

Nadzienie

  • bób

    500 gram
  • boczek wędzony

    150 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

    2 łyżka

Masa jajeczna

  • jajka

    2 sztuka
  • śmietana 18 proc

    150 gram
  • czosnek

    3 ząbek
  • sól

    1/4 łyżeczka
  • pieprz

    1/4 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    2 szczypta
  • kurkuma

    1/4 łyżeczka
  • ser cheddar

    4 łyżka
  • parmezan starty

    2 łyżka

Do podania

  • bazylia

    2 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg. Ciastem wyłożyć formę na tartę. Spód kilkukrotnie nakłuć widelcem. Na tartę położyć papier do pieczenia i obciążyć wierzch np. ziarnami fasoli. Piec 15 minut w 190 stopniach (grzałka góra-dół). Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiec tartę ok. 10 minut.
Nadzienie: Na patelni, na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę z pokrojonym na cienkie paski boczkiem. Połączyć z bobem. Wyłożyć na podpieczony spód tarty.
Masa jajeczna: Jajka roztrzepać ze śmietaną, przeciśniętym czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami i serem. Masę wylać na farsz. Tartę wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut, do czasu, aż masa jajeczna się zetnie. Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem posikanych listków bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

msmariusz

28.07.2017 13:26
ale pychota na talerzu

Ola1984

22.07.2017 11:08
:) Polecam, przepis nie jest skomplikowany, a tarta pyszna :)

Ola1984

22.07.2017 11:07
Dokładnie tak smakuje ;) Polecam spróbować :)

Ola1984

22.07.2017 11:07
Była pyszna :) Polecam :)

norweska20

21.07.2017 22:29
Prezentuje się wspaniale :) oj zjadłabym :)

SzczyptaChili

21.07.2017 21:43
Na pewno smakuje tak samo jak i wygląda :) Pysznie i bajecznie zielono :)

Ania321

21.07.2017 14:02
wygląda bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat