Wiatraczki karnawałowe

Wiatraczki karnawałowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    37 dkg
  • masło

    4 łyżki
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • śmietana 18 proc

    1/3 szklanki
  • spirytus

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • smalec

    1 1/2 kg
  • konfitura z czarnej porzeczki

    1/2 słoiczka
  • cukier puder

    1 do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wiatraczki karnawałowe

Kroki postępowania

Krok 1 - Wiatraczki karnawałowe foto
Mąkę przesiewam do miski dodaję masło, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i zagniatam ciasto. Ma być twarde jak na makaron. Wałkiem uderzam w ciasto energicznie składając je na pół i tak robię to kilkanaście razy. Wytworzą się przez to pęcherzyki powietrza. Odstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowuję najcieniej jak się da.
Krok 2 - Wiatraczki karnawałowe foto
Wycinam kwadraty 6x6 cm. Każdy kwadrat nacinam w narożnikach do środka. Nacięte końce składam do środka jak wiatraczek pokazane na zdjęciu Palcem dociskam mocno środek. Smażę na rozgrzanym smalcu,na złoty kolor.
Krok 3 - Wiatraczki karnawałowe foto
Wiatraczki wkładam do garnka do góry dnem, lepiej się wtedy smażą.
Posypuję cukrem pudrem i dekoruję konfiturą z czarnej porzeczki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

mamusia1 05.03.2014 10:03
super pomysł
Łucja 04.03.2014 10:19
Piękne wiatraczki, napracowałaś się :)
Kuchenka 26.02.2014 22:47
fajnie się prezentują:)
gosia56 26.02.2014 09:02
super wiatraczki
Rafał10 26.02.2014 08:12
ale pyszności :)
probofka 25.02.2014 23:23
fajna alternatywa dla tradycyjnych faworków
Poison1988 25.02.2014 19:57
ale świetnie wyglądają :)
adelajda 25.02.2014 17:16
poczęstuję się jednym :)
gibli 25.02.2014 15:52
świetny pomysł
mufinka79 25.02.2014 14:38
Pyszne i bardzo chrupiące, uwielbiam takie smażone ciacha :) Pysznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat