Wernerowy Żurek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas na żur

    0,5 l
  • grzyby suszone

    10 szt.
  • marchewka

    1 szt.
  • seler korzeniowy średniej wielkości

    0,5 szt.
  • boczek wędzony

    20 dag
  • cebula biała

    1 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • przyprawy

    do smaku
  • żeberka

  • Majeranek suszony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wędzone żeberka zalać ok.0,7 l ciepłą wodą i ugotować na nich wywar, potem je wyjąć i poczekać aż ostygną. Do wywaru dodać połamane suszone grzyby, startą marchew i kawałek selera. Gotować a grzyby będą miękkie. Następnie wlać do wywaru ok. 0,5 l zakwasu na żur (najlepiej własnej roboty). Obrać żeberka i pokroić razem z wędzonym boczkiem w kostkę, a cebulę w piórka. Wszystko razem usmażyć i dodać do zupy. Dodać starty majeranek i doprawić do smaku przyprawą uniwersalną (ew. kostką rosołowa) i pieprzem.
Na koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zakryć pokrywką i odstawić na chwilę aż przejdzie aromatem czosnku.
Podawać z ugotowanym jajkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magdalena1110 02.08.2012 22:25
uwielbiam żurek
agata1722 03.02.2012 10:04
smaczny
Justyna Jussstiii 13.01.2012 08:31
pychota
agnieszka137 02.01.2012 23:51
apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat