Gulasz Cielęcy wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Gulasz cielęcy z marchewką i kremowym sosem! Zobaczcie jak Piotr Ogiński przygotowuje tradycyjne, polskie danie. Kuchnia polska jest pyszna, gotujcie polskie dania! :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki

  • udziec cielęcy

    1/2 kilograma
  • masło klarowane

    3 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula biała

    2 sztuki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • marchewki

    3 sztuki
  • liście laurowe

    4 sztuki
  • por

    1 (mała) sztuka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • bulion cielęcy

    400 mililitrów
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów

Dodatki

  • ogórki konserwowe Smak

  • purée ziemniaczane

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Udziec oczyść z błon i pokrój na kawałki wielkości około 2 cm, następnie podsmażaj na gorącym maśle klarowanym.

2. Kiedy mięso nabierze ładnego koloru dodaj: pokrojony czosnek, cebulę, marchewki, pora i dopraw: solą morską, majerankiem, liśćmi laurowymi oraz mielonym zielem angielskim.

3. Podsmażaj do momentu aż warzywa lekko zmiękną, a następnie zalej gulasz bulionem cielęcym i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut lub do momentu aż mięso będzie miękkie.

4. Na samym końcu dodaj słodką śmietankę i gotuj jeszcze przez kilka minut aż sos lekko zgęstnieje.

5. Tak przygotowany gulasz podawaj z ziemniakami puree i ogórkami konserwowymi

Smacznego!

 

Jeśli uwielbiasz grecką kuchnię i potrawy z cielęciny, koniecznie zobacz jak zrobić

>> Pastitsadę <<

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat