Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz Cielęcy wg Piotra Ogińskiego
1. Udziec oczyść z błon i pokrój na kawałki wielkości około 2 cm, następnie podsmażaj na gorącym maśle klarowanym.
2. Kiedy mięso nabierze ładnego koloru dodaj: pokrojony czosnek, cebulę, marchewki, pora i dopraw: solą morską, majerankiem, liśćmi laurowymi oraz mielonym zielem angielskim.
3. Podsmażaj do momentu aż warzywa lekko zmiękną, a następnie zalej gulasz bulionem cielęcym i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut lub do momentu aż mięso będzie miękkie.
4. Na samym końcu dodaj słodką śmietankę i gotuj jeszcze przez kilka minut aż sos lekko zgęstnieje.
5. Tak przygotowany gulasz podawaj z ziemniakami puree i ogórkami konserwowymi
Smacznego!
Jeśli uwielbiasz grecką kuchnię i potrawy z cielęciny, koniecznie zobacz jak zrobić
>> Pastitsadę <<