Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Główne składniki
-
udziec cielęcy
1/2 kilograma -
masło klarowane
3 łyżki -
czosnek
3 ząbki -
cebula biała
2 sztuki -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
marchewki
3 sztuki -
liście laurowe
4 sztuki -
por
1 (mała) sztuka -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Ziele angielskie mielone Prymat
1/2 łyżeczki -
bulion cielęcy
400 mililitrów -
śmietanka 30%
200 mililitrów
Dodatki
-
ogórki konserwowe Smak
-
purée ziemniaczane
Przepis i sposób przygotowania Gulasz Cielęcy wg Piotra Ogińskiego
1. Udziec oczyść z błon i pokrój na kawałki wielkości około 2 cm, następnie podsmażaj na gorącym maśle klarowanym.
2. Kiedy mięso nabierze ładnego koloru dodaj: pokrojony czosnek, cebulę, marchewki, pora i dopraw: solą morską, majerankiem, liśćmi laurowymi oraz mielonym zielem angielskim.
3. Podsmażaj do momentu aż warzywa lekko zmiękną, a następnie zalej gulasz bulionem cielęcym i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut lub do momentu aż mięso będzie miękkie.
4. Na samym końcu dodaj słodką śmietankę i gotuj jeszcze przez kilka minut aż sos lekko zgęstnieje.
5. Tak przygotowany gulasz podawaj z ziemniakami puree i ogórkami konserwowymi
Smacznego!
Jeśli uwielbiasz grecką kuchnię i potrawy z cielęciny, koniecznie zobacz jak zrobić
>> Pastitsadę <<
Komentarze (0)