Węgorz duszony w sosie śmietanowym z purée pietruszkowym i solirodem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wegorz

    1 mały
  • mąka pszenna

    do obtoczenia
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • cebula

    1 mała
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • koperek

    2 gałązki
  • pietruszka zielona

    2 gałązki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • pietruszka

    0,5 kg
  • mleko

    1,5 szklanki
  • masło

    100 g
  • sól

  • tymianek

    1 gałązka
  • soliród

    1 garść
  • śmietana 12-procentowa

    150 (do gotowania)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Węgorz duszony w sosie śmietanowym z purée pietruszkowym i solirodem foto
Węgorza oczyścić, ściągnąć skórę i umyć. Pokroić na 10 cm kawałki, włożyć do miski, posolić, popieprzyć i dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Wymieszać i odstawić do lodówki na 20 minut.
Krok 2 - Węgorz duszony w sosie śmietanowym z purée pietruszkowym i solirodem foto
Po 20 minutach wyciągnąć z lodówki, obtoczyć w mące. Na rozgrzanej oliwie na patelni obsmażyć węgorza, po około 3 min dodać masła. Jak węgorz zarumieni się dodać pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, podsmażać do momentu zeszklenia się cebuli.
Krok 3 - Węgorz duszony w sosie śmietanowym z purée pietruszkowym i solirodem foto
Następnie podlać około 1/4 szklanki wody. Jak się zagotuje dodać śmietanę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 7 min po czym dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek, sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić na palniku jeszcze przez około 3 min.
Krok 4 - Węgorz duszony w sosie śmietanowym z purée pietruszkowym i solirodem foto
Korzeń pietruszki obrać, umyć, pokroić na małe kawałki. W garnku roztopić masło, wrzucić pietruszkę, obsmażać do momentu uzyskania złotego koloru, podczas obsmażania posolić.
Krok 5 - Węgorz duszony w sosie śmietanowym z purée pietruszkowym i solirodem foto
Następnie zalać pietruszkę mlekiem tak aby przykryło pietruszkę, dodać gałązkę tymianku. Gotować do miękkości na średnim ogniu. Następnie zmiksować w blenderze i przetrzeć przez drobne sitko w celu pozbycia się grudek.
Krok 6 - Węgorz duszony w sosie śmietanowym z purée pietruszkowym i solirodem foto
Soliród podsmażyć delikatnie i bardzo krótko na maśle na patelni (nie solić gdyż jest on sam w sobie słony, jest on doskonałą bombą jodową), popieprzyć.
Nałożyć wszystko na talerz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 17.08.2013 21:57
chciałabym skosztować
mysza75 09.07.2013 11:23
Jak ja dawno nie jadłam węgorza, super podana ryba
kasienka23 08.07.2013 20:57
smaczna rybka!
halina17 08.07.2013 14:21
Smaczna ryba.
Magda24 08.07.2013 14:20
pyszne danie rybne
gosia1988 08.07.2013 13:42
mojemu mężowi na pewno bu smakowało, bo on lubi takie dania
marcia7 08.07.2013 13:26
doskonała ryba
IwonaDD 08.07.2013 09:22
rewelacyjny przepis i dokładnie pokazany - komplementy !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat