Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Azjatycka zupa z wołowiną, odc. 3

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(89)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszna, pełna aromatów azjatycka zupa z wołowiną, pełna warzyw oraz grzybów orientalnych. Klikajcie po przepis!

Składniki:

Rosół wołowy:

pręga wołowa 1/2 kilograma
włoszczyzna 1 pęczek
sól morska Prymat w młynku do smaku

Zupa:

czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
czerwona papryczka chili 1 sztuka
zielona papryczka chili 1 sztuka
kapusta pak choi 1 sztuka
cebula dymka ze szczypiorkiem 2/3 pęczka
grzyby shimeji 200 gramów
olej sezamowy 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
sos rybny 2 łyżki
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat do smaku
Kolendra cała Prymat do smaku

Omlet:

jaja 2 sztuki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1/3 pęczka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
olej sezamowy 1 łyżka

Do dekoracji:

kiełki fasoli mung

Porada

Z ugotowanej w rosole włoszczyzny możemy zrobić tradycyjną sałatkę jarzynową. Czarnuszka w wielu daniach będzie świetnym zamiennikiem czarnego pieprzu.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Azjatycka zupa z wołowiną, odc. 3

Zupa:

1. Przygotowujemy wywar z pręgą wołową i włoszczyzną.

 

2. Przygotowujemy składniki: siekamy czosnek, cebulę kroimy w piórka, papryczki chili i kapustę pak choi w paski. Siekamy szczypior, odcinamy końcówki grzybów.

 

3. Nagrzewamy wok i wlewamy olej sezamowy. Wrzucamy warzywa: czosnek, cebulę, papryczki chili i kapustę pak choi. Całość mieszamy,  a po chwili dodajemy szczypior i grzyby. Doprawiamy przyprawą do dań kuchni chińskiej.

 

4. Z rosołu wyjmujemy mięso i warzywa. Mięso kroimy na małe kawałki i wrzucamy do woka. Kolendrę ucieramy w moździerzu, dodajemy do woka i mieszamy z resztą składników.

 

5. Zawartość woka wrzucamy do wywaru. Na koniec – by zebrać to, co zostało na dnie woka – przelewamy do niego chochlę wywaru, mieszamy i razem z całą zawartością przelewamy do garnka z zupą. Na koniec do zupy wlewamy sosy rybny i sojowy, całość mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.

 

Omlet:

 

1. Przygotowujemy omlet. Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy rózgą. Dodajemy posiekany szczypior, wsypujemy czarnuszkę i ponownie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem sezamowym, wylewamy na nią jajka i smażymy omlet. Zdejmujemy z patelni, delikatnie zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paski.

Sposób podania:

Do miseczki nakładamy chochlę zupy, na górze układamy pokrojony omlet, a na nim kiełki fasoli mung. Na koniec dolewamy zupę do wysokości omleta.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak