Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Azjatycka zupa z wołowiną, odc. 3
Zupa:
1. Przygotowujemy wywar z pręgą wołową i włoszczyzną.
2. Przygotowujemy składniki: siekamy czosnek, cebulę kroimy w piórka, papryczki chili i kapustę pak choi w paski. Siekamy szczypior, odcinamy końcówki grzybów.
3. Nagrzewamy wok i wlewamy olej sezamowy. Wrzucamy warzywa: czosnek, cebulę, papryczki chili i kapustę pak choi. Całość mieszamy, a po chwili dodajemy szczypior i grzyby. Doprawiamy przyprawą do dań kuchni chińskiej.
4. Z rosołu wyjmujemy mięso i warzywa. Mięso kroimy na małe kawałki i wrzucamy do woka. Kolendrę ucieramy w moździerzu, dodajemy do woka i mieszamy z resztą składników.
5. Zawartość woka wrzucamy do wywaru. Na koniec – by zebrać to, co zostało na dnie woka – przelewamy do niego chochlę wywaru, mieszamy i razem z całą zawartością przelewamy do garnka z zupą. Na koniec do zupy wlewamy sosy rybny i sojowy, całość mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.
Omlet:
1. Przygotowujemy omlet. Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy rózgą. Dodajemy posiekany szczypior, wsypujemy czarnuszkę i ponownie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem sezamowym, wylewamy na nią jajka i smażymy omlet. Zdejmujemy z patelni, delikatnie zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paski.
Sposób podania:
Do miseczki nakładamy chochlę zupy, na górze układamy pokrojony omlet, a na nim kiełki fasoli mung. Na koniec dolewamy zupę do wysokości omleta.