Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Orientalna zupa z małżami, odc. 16

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(43)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Orientalna zupa rybna z małżami i azjatyckimi grzybkami. Smak azji na wyciągnięcie ręki. Aromatyczny bulion rybny, dwa rodzaje ryby, małże i wiele innych smakowitych dodatków... Musicie tego spróbować. 

Składniki:

bulion rybny 1,5 litra
sos sojowy 2-3 łyżki
sos rybny 2-3 łyżki
sok z limonki z 1/2 owocu
olej sezamowy do smażenia
cebula czerwona 1/2 sztuki
kapusta pak choi 1 sztuka
grzyby shimeji 100 gramów
grzybki enoki 100 gramów
łosoś 300 gramów
małże 150 gramów
szpinak baby 2 garście
Kurkuma mielona Prymat do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
kiełki fasoli mung do dekoracji
ziarna sezamu do dekoracji
świeża kolendra do dekoracji

Porada

Mięso ryby wrzucone do gorącego wywaru bardzo szybko się ścina, dlatego pamiętajcie by rybę dodać w ostatnim momencie.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Orientalna zupa z małżami, odc. 16

1. Limonkę kroimy na pół i wyciskamy sok z owocu do wcześniej przygotowanego bulionu rybnego.

2. Następnie dolewamy sos sojowy i sos rybny, wywar przyprawiamy imbirem, całość delikatnie mieszamy.

3. Od grzybów shimeji i enoki odcinamy końcówki, cebulę kroimy w piórka, twardą część pak choi siekamy na mniejsze kawałeczki.

4. Na rozgrzanego woka wlewamy olej sezamowy, a następnie wrzucamy do naczynia twardą część pak choi i grzyby. Liście kapusty rwiemy na kawałki i również dorzucamy do woka. Całość mieszamy i doprawiamy kurkumą.

5. Na koniec dorzucamy liście szpinaku i wszystko razem łączymy.

6. Bulion przelewamy przez sitko do woka.

7. Pieprz kolorowy ucieramy w moździerzu, a następnie doprawiamy nim zupę.

8. Całość gotujemy 10 min na małym ogniu.

9. Ryby kroimy na małe kawałki i wkładamy je do zupy, następnie dodajemy do woka oczyszczone wcześniej z muszli małże.

10. Wszystkie składniki zupy mieszamy, całość gotujemy do ścięcia się ryb.

 

Sposób podania: Do miski nalewamy zupę z kawałkami ryb, małżami i grzybami. Dekorujemy kiełkami, kolendrą. Wierzch zupy posypujemy sezamem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak