Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Orientalna zupa z małżami, odc. 16
1. Limonkę kroimy na pół i wyciskamy sok z owocu do wcześniej przygotowanego bulionu rybnego.
2. Następnie dolewamy sos sojowy i sos rybny, wywar przyprawiamy imbirem, całość delikatnie mieszamy.
3. Od grzybów shimeji i enoki odcinamy końcówki, cebulę kroimy w piórka, twardą część pak choi siekamy na mniejsze kawałeczki.
4. Na rozgrzanego woka wlewamy olej sezamowy, a następnie wrzucamy do naczynia twardą część pak choi i grzyby. Liście kapusty rwiemy na kawałki i również dorzucamy do woka. Całość mieszamy i doprawiamy kurkumą.
5. Na koniec dorzucamy liście szpinaku i wszystko razem łączymy.
6. Bulion przelewamy przez sitko do woka.
7. Pieprz kolorowy ucieramy w moździerzu, a następnie doprawiamy nim zupę.
8. Całość gotujemy 10 min na małym ogniu.
9. Ryby kroimy na małe kawałki i wkładamy je do zupy, następnie dodajemy do woka oczyszczone wcześniej z muszli małże.
10. Wszystkie składniki zupy mieszamy, całość gotujemy do ścięcia się ryb.
Sposób podania: Do miski nalewamy zupę z kawałkami ryb, małżami i grzybami. Dekorujemy kiełkami, kolendrą. Wierzch zupy posypujemy sezamem.