odc. 16 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Orientalna zupa z małżami, odc. 16

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Orientalna zupa rybna z małżami i azjatyckimi grzybkami. Smak azji na wyciągnięcie ręki. Aromatyczny bulion rybny, dwa rodzaje ryby, małże i wiele innych smakowitych dodatków... Musicie tego spróbować. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion rybny

    1,5 litra
  • sos sojowy

    2-3 łyżki
  • sos rybny

    2-3 łyżki
  • sok z limonki

    z 1/2 owocu
  • olej sezamowy

    do smażenia
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • kapusta pak choi

    1 sztuka
  • grzyby shimeji

    100 gramów
  • grzybki enoki

    100 gramów
  • łosoś

    300 gramów
  • małże

    150 gramów
  • szpinak baby

    2 garście
  • Kurkuma mielona Prymat

    do smaku
  • Imbir mielony Prymat

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • kiełki fasoli mung

    do dekoracji
  • ziarna sezamu

    do dekoracji
  • świeża kolendra

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Limonkę kroimy na pół i wyciskamy sok z owocu do wcześniej przygotowanego bulionu rybnego.

2. Następnie dolewamy sos sojowy i sos rybny, wywar przyprawiamy imbirem, całość delikatnie mieszamy.

3. Od grzybów shimeji i enoki odcinamy końcówki, cebulę kroimy w piórka, twardą część pak choi siekamy na mniejsze kawałeczki.

4. Na rozgrzanego woka wlewamy olej sezamowy, a następnie wrzucamy do naczynia twardą część pak choi i grzyby. Liście kapusty rwiemy na kawałki i również dorzucamy do woka. Całość mieszamy i doprawiamy kurkumą.

5. Na koniec dorzucamy liście szpinaku i wszystko razem łączymy.

6. Bulion przelewamy przez sitko do woka.

7. Pieprz kolorowy ucieramy w moździerzu, a następnie doprawiamy nim zupę.

8. Całość gotujemy 10 min na małym ogniu.

9. Ryby kroimy na małe kawałki i wkładamy je do zupy, następnie dodajemy do woka oczyszczone wcześniej z muszli małże.

10. Wszystkie składniki zupy mieszamy, całość gotujemy do ścięcia się ryb.

 

Sposób podania: Do miski nalewamy zupę z kawałkami ryb, małżami i grzybami. Dekorujemy kiełkami, kolendrą. Wierzch zupy posypujemy sezamem.

Doradca Smaku
Mięso ryby wrzucone do gorącego wywaru bardzo szybko się ścina, dlatego pamiętajcie by rybę dodać w ostatnim momencie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat