Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana wege - z ziemniaków gotowanych z przyprawami w śmietance, suszonych pomidorów i pieczarek. Gotowanie ziemniaczków w śmietanie dodaje im kremowości i smaku. Zapiekankę pieczemy około godziny i podajemy z pomidorkami koktajlowymi i sałatą.
KROK 1: SMAŻYMY WARZYWA
1. Pieczarki pokrojone i czosnek smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy odrobinę masła, sól oraz pieprz i smażymy do odparowania wody.
2. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i delikatnie blanszujemy składniki. Dodajemy olej po suszonych pomidorach i rozmaryn. Całość smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
KROK 2: GOTUJEMY ZIEMNIAKI Z DODATKAMI
1. Śmietankę łączymy w dużym garnku z ziemniakami pokrojonymi w plasterki o grubości do 0,5 cm. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, suszone pomidory pokrojone w paski i przesmażone pieczarki i PRZYPRAWE DO ZIEMNIAKÓW I FRYTEK PRYMAT.
2. Dokładnie mieszamy składniki, zagotowujemy masę i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy, aż ziemniaki będą jeszcze lekko twarde.
KROK 3: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
1. Stałe składniki masy (bez nadmiaru płynu) przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i oprószonego mąką. Delikatnie uklepujemy każdą warstwę.
2. Zapiekankę posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach i pieczemy ok. 45–60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
KROK 4: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
1. Połówki pomidorków koktajlowych łączymy z natką pietruszki i polewamy olejem po suszonych pomidorach. Mieszamy. Tak przygotowaną sałatką dekorujemy wierzch zapiekanki.