Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO
-
mąka pszenna
2 i 1/3 szklanki -
mąka gryczana
3/4 szklanki -
woda ciepła
1,5 szklanki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0,5 łyżeczki
FARSZ
-
kapusta kiszona
-
cebula biała
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Kminek mielony Prymat
-
Sól ziołowa jodowana Prymat
-
cukier trzcinowy
ŻÓŁTA OKRASA
-
cebula biała
-
Kurkuma mielona Prymat
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
-
olej rzepakowy
Przepis i sposób przygotowania Wegańskie pierożki z kapustą w żółtej okrasie
PRZYGOTOWANIE:
1. FARSZ:
Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.
Odciśniętą kapustę siekamy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
Do cebulki dodajemy posiekaną kapustę i chwilę przesmażamy. Farsz doprawiamy czarnym pieprzem, solą ziołową, odrobiną mielonego kminku i cukru trzcinowego.
2. CIASTO:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną i gryczaną, dodajemy sól morską oraz około 1,5 szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto na jednolitą i elastyczną masę.
Ciasto rozwałkowujemy, podsypując je delikatnie mąką, wycinamy kółka, nakładamy przygotowany wcześniej farsz i lepimy pierogi.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.
3. OKRASA:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju rzepakowym z dodatkiem kurkumy i pieprzu cayenne.
Gotowe pierożki polewamy żółtą okrasą i gotowe! :)
Do całości polecam świeżą surówkę z marchewki i pietruszki.
Życzę smacznego! :)
Komentarze (8)