Przepis i sposób przygotowania na: Wegańskie pierożki z kapustą w żółtej okrasie
PRZYGOTOWANIE:
1. FARSZ:
Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.
Odciśniętą kapustę siekamy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
Do cebulki dodajemy posiekaną kapustę i chwilę przesmażamy. Farsz doprawiamy czarnym pieprzem, solą ziołową, odrobiną mielonego kminku i cukru trzcinowego.
2. CIASTO:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną i gryczaną, dodajemy sól morską oraz około 1,5 szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto na jednolitą i elastyczną masę.
Ciasto rozwałkowujemy, podsypując je delikatnie mąką, wycinamy kółka, nakładamy przygotowany wcześniej farsz i lepimy pierogi.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.
3. OKRASA:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju rzepakowym z dodatkiem kurkumy i pieprzu cayenne.
Gotowe pierożki polewamy żółtą okrasą i gotowe! :)
Do całości polecam świeżą surówkę z marchewki i pietruszki.
Życzę smacznego! :)