Wegańskie pierożki z kapustą w żółtej okrasie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    2 i 1/3 szklanki
  • mąka gryczana

    3/4 szklanki
  • woda ciepła

    1,5 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki

FARSZ

  • kapusta kiszona

  • cebula biała

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Kminek mielony Prymat

  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • cukier trzcinowy

ŻÓŁTA OKRASA

  • cebula biała

  • Kurkuma mielona Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na wegański obiadek z pszenno - gryczanych pierożków z kiszoną kapustą, okraszonych smażoną cebulką z dodatkiem kurkumy i pieprzu cayenne. Całość podana z lekką surówką z marchewki i korzenia pietruszki.

PRZYGOTOWANIE:

1. FARSZ:

Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.

Odciśniętą kapustę siekamy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.

Do cebulki dodajemy posiekaną kapustę i chwilę przesmażamy. Farsz doprawiamy czarnym pieprzem, solą ziołową, odrobiną mielonego kminku i cukru trzcinowego.

2. CIASTO:

Do miski przesiewamy mąkę pszenną i gryczaną, dodajemy sól morską oraz około 1,5 szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto na jednolitą i elastyczną masę.

Ciasto rozwałkowujemy, podsypując je delikatnie mąką, wycinamy kółka, nakładamy przygotowany wcześniej farsz i lepimy pierogi.

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.

3. OKRASA:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju rzepakowym z dodatkiem kurkumy i pieprzu cayenne.

Gotowe pierożki polewamy żółtą okrasą i gotowe! :)

Do całości polecam świeżą surówkę z marchewki i pietruszki.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maridka19 31.03.2015 08:37
Same smakowitości :)
Aleksandra/Olcia 23.03.2015 12:41
pyszności mniam
Barbara777 22.03.2015 23:14
bardzo smaczne
gosia561 22.03.2015 22:41
wyglądają na pyszne
2milutka 22.03.2015 22:06
Bardzo fajny pomysł!
kloruś 22.03.2015 21:40
wygląda zachwycająco!
wwwiolka 22.03.2015 21:15
Bardzo fajny przepis.
Sroczka 22.03.2015 21:04
Pyszne pierogi, zjadłabym kilka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat