Wegański sos chrzanowy (na zimno)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    1 szklanka
  • chrzan

    3-4 łyżki
  • woda

    3/4 szklanki
  • sok z cytryny

    do smaku
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasole dzień wcześniej moczymy w wodzie. Następnego dnia odlewamy wodę, nalewamy nową i nastawiamy na palnik. Dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy. Do fasoli dodajemy 3/4 szklanki wody i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy do smaku sok z cytryny oraz sól i pieprz. Do fasoli dodajemy również chrzan według swoich upodobań. W przepisie podałam 3-4 łyżki, ale to już zależy od naszych kubków smakowych. Jeżeli lubicie bardziej ostre to dodajcie więcej, a jeżeli lubicie łagodne to mniej. Konsystencje sosu również możecie zrobić taką jaką chcecie, a dodatkowo poza wodą możecie również dodać oliwę z oliwek, ale ja jednak wolę wersje z wodą. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 06.05.2017 11:52
pyszny sos
jagoda5913 03.05.2017 00:45
ciekawy sosik
Futka 02.05.2017 12:12
Pyszny sos :)
olkaaa 02.05.2017 10:56
jeszcze nie próbowałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat