Przepis i sposób przygotowania na: Wegański pudding z chia i musem owocowym
Wegański pudding zrobiony z kilku składników: owoce, mleko kokosowe, chia i ksylitol.
- lekki deser wegański
- zdrowy posiłek z owoców i chia
- pudding wegański bez cukru
1. Mleczko kokosowe przelewamy do większego słoika, wsypujemy nasiona chia, dokładnie mieszamy, wstawiamy na kilka godzin lub noc do lodówki.
2. Umyte truskawki kroimy na mniejsze części, przekładamy do miski, dodajemy łyżeczkę ksylitolu, miksujemy blenderem.
3. Owoce kiwi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do osobnej miski, dodajemy ksylitol i miksujemy blenderem.
4. Do dwóch szklanek przekładamy połowę mleczka kokosowego z chia, przelewamy mus z kiwi. Wykładamy pozostałe mleczko z chia, przelewamy mus truskawkowy. Wierzch deseru dekorujemy plasterkiem kiwi i truskawką.