Przepis i sposób przygotowania na: Wegański pasztet z ciecierzycy
Warzywa obieramy i zalewamy wodą, dodajemy liścia laurowego, ziarna ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. Ciecierzycę odcedzamy na durszlaku, a zalewę możemy wykorzystać np. do przygotowania wegańskich bez. Ciecierzycę zalewamy wodą i gotujemy 10-15 minut, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie warzywa i ciecierzycę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy. Następnie do masy dodajemy płatki jaglane i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na pasztet. Wierzch wyrównujemy, smarujemy niewielką ilością oleju. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 50 minut. Upieczony pasztet wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Następnie chłodzimy w lodówce parę godzin. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego.