Wegański pasztet z ciecierzycy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    240 g
  • marchew

    3
  • pietruszka

    1
  • seler korzeniowy

    1/2
  • cebula

    1
  • czosnek

    1
  • płatki jaglane

    80 g
  • olej rzepakowy

    70 ml
  • liść laurowy

  • ziele angielskie

    2
  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • liść lubczyku

  • kurkuma

  • kminek

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i zalewamy wodą, dodajemy liścia laurowego, ziarna ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. Ciecierzycę odcedzamy na durszlaku, a zalewę możemy wykorzystać np. do przygotowania wegańskich bez. Ciecierzycę zalewamy wodą i gotujemy 10-15 minut, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie warzywa i ciecierzycę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy. Następnie do masy dodajemy płatki jaglane i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na pasztet. Wierzch wyrównujemy, smarujemy niewielką ilością oleju. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 50 minut. Upieczony pasztet wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Następnie chłodzimy w lodówce parę godzin. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego.
Pola_kuchniaupoli
przyprawy: ostra papryka, sól, świeżo mielony pieprz, kurkuma, mielony kminek, oregano – wszystkie po 1/2 łyżeczki liść lubczyku, liść natki pietruszki – wszystkie po 1 łyżeczce

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat