Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegański pasztet z ciecierzycy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 240 g
marchew 3
pietruszka 1
seler korzeniowy 1/2
cebula 1
czosnek 1
płatki jaglane 80 g
olej rzepakowy 70 ml
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie 2
sól
pieprz
oregano
Liść lubczyku suszony Prymat
kurkuma
kminek
natka pietruszki

Porada

przyprawy: ostra papryka, sól, świeżo mielony pieprz, kurkuma, mielony kminek, oregano – wszystkie po 1/2 łyżeczki liść lubczyku, liść natki pietruszki – wszystkie po 1 łyżeczce

Przepis i sposób przygotowania na: Wegański pasztet z ciecierzycy

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i zalewamy wodą, dodajemy liścia laurowego, ziarna ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. Ciecierzycę odcedzamy na durszlaku, a zalewę możemy wykorzystać np. do przygotowania wegańskich bez. Ciecierzycę zalewamy wodą i gotujemy 10-15 minut, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie warzywa i ciecierzycę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy. Następnie do masy dodajemy płatki jaglane i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na pasztet. Wierzch wyrównujemy, smarujemy niewielką ilością oleju. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 50 minut. Upieczony pasztet wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Następnie chłodzimy w lodówce parę godzin. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak