wedzone żeberka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    6 litrów
  • żeberka

    4,5 kg
  • peklosól

    500 gram
  • liść laurowy

    5 sztuk
  • ziele angielskie

    10 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka oczyszaczmy i układamy na garnlku, zalewamy je wymieszaną peklosolą z wodą, tzw solanka.. Wrzucamy liście i ziele. Odstawiamy na 48 godzin do chłodnego miejsca.

Następnie wyjmujemy z solanki i moczymy w bierzącej wodzie przez ok 25 minit. Wędzimy zimnym dymem ok 4 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 04.11.2013 10:29
Najlepsze swojskie wyroby;)
Barbara13 04.11.2013 10:22
Pyszne są takie żeberka:)
Melania 04.11.2013 10:18
Na pewno wspaniale smakuje i pachnie :)
Margaretkaw 04.11.2013 10:13
No mój to by chyba ze szczęścia oszalał ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat