Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wedges - ziemniaczane łódeczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
rozmaryn
Pieprz biały mielony Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Wedges - ziemniaczane łódeczki

Ziemniaki obrać i umyć. W całości włożyć do garnka, zalać wodą, gotować ok. 15 minut od zawrzenia. Odlać i lekko przestudzić. Każdego ziemniaka pokroić w szóstki lub ósemki w zależności od wielkości. Mają wyjść łódeczki. Ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać przyprawą do ziemniaków, spryskać olejem (można polać jeśli ktoś nie ma rozpylacza do oleju), posypać rozmarynem. Piec w piekarniku w 200st ok. 20-30 minut ( w zależności od wielkości ziemniaków). Mają być miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz. Na talerzu posypujemy pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 09.02.2014 11:26
pycha ziemniaczki
Wafelek2601 11.12.2013 18:48
Koniecznie muszę zrobić - i do tego pieczone udka z kurczaka i surówkę.
Katarzyna59 19.07.2013 08:42
bardzo fajne ziemniaczki
RenataZ-et 01.07.2013 20:52
bardzo lubię ;)
Piter 31 21.05.2013 21:10
świetne ziemniaczki
pierniczkowo 21.05.2013 14:47
bardzo lubię takie ziemniaczki :)
Konczi 21.05.2013 11:01
super do obiadku
Mona73 20.05.2013 23:43
fany pomysł, zamiast zwykłych ziemniaków podawać takie ziemniaczane łódeczki
magdziorka6 20.05.2013 22:25
hmmmm jak ja takie lubię zjadam i odpływam
leonowie 20.05.2013 22:25
bardzo lubię, sama często robię do obiadu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak