Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka z gęsi owsianej w cydrze

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Wątróbka panierowana klasycznie w połączeniu z jabłkami karmelizowanymi w cydrze.

Składniki:

Składniki:

wątróbka gęsia 600 gramów
smalec gęsi 150 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 150 gramów
mąka 3 łyżki
jajko 2 sztuki
jabłka 2 sztuki
cukier brązowy 2 łyżki
cydr 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z gęsi owsianej w cydrze

Wątróbki oczyściłem z błon i żółci, opłukałem, osuszyłem i pokroiłem na plastry. Kroić należy ukośnie tak, aby plastry miały jak największą powierzchnię.

Rozłożyłem pokrojone wątróbki na talerzu, lekko posoliłem i oprószyłem mąką z obu stron. Następnie włożyłem do roztrzepanego jajka i panierowałem w tartej bułce.

Na patelni rozgrzałem dobrze gęsi smalec, smażyłem panierowane wątróbki na dużym ogniu z obu stron. (Wewnątrz powinny być różowe.) Wyjąłem z tłuszczu i trzymałem w cieple.

Cukier wsypałem na patelnię. Gdy się roztopił, wrzuciłem jabłka pokrojone w ósemki (w skórce). Wymieszałem, aby pokryły się karmelem. Podlałem cydrem. Odparowałem.

Podałem ze świeżym tymiankiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak