Wątróbka z gęsi owsianej w cydrze

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Wątróbka panierowana klasycznie w połączeniu z jabłkami karmelizowanymi w cydrze.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • wątróbka gęsia

    600 gramów
  • smalec gęsi

    150 gramów
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    150 gramów
  • mąka

    3 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • jabłka

    2 sztuki
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • cydr

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbki oczyściłem z błon i żółci, opłukałem, osuszyłem i pokroiłem na plastry. Kroić należy ukośnie tak, aby plastry miały jak największą powierzchnię.

Rozłożyłem pokrojone wątróbki na talerzu, lekko posoliłem i oprószyłem mąką z obu stron. Następnie włożyłem do roztrzepanego jajka i panierowałem w tartej bułce.

Na patelni rozgrzałem dobrze gęsi smalec, smażyłem panierowane wątróbki na dużym ogniu z obu stron. (Wewnątrz powinny być różowe.) Wyjąłem z tłuszczu i trzymałem w cieple.

Cukier wsypałem na patelnię. Gdy się roztopił, wrzuciłem jabłka pokrojone w ósemki (w skórce). Wymieszałem, aby pokryły się karmelem. Podlałem cydrem. Odparowałem.

Podałem ze świeżym tymiankiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat