Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka panierowana z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka 1/2 kg
jabłko kwaśne 2-3 szt
mleko 1 szkl
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
Majeranek suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
cukier
tłuszcz do smażenia
masło

Porada

Pamiętaj: wątróbki nie wolno solić przed usmażeniem. ani też smażyć zbyt długo. W obu przypadkach robi się twarda i niesmaczna.

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka panierowana z jabłkami

Wątrobę opłucz, oczyść z błon. Namoczyć w mleku przez 60 min. Wątróbkę osuszyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek lekko rozbić. Oprószyć pieprzem, obtoczyć w jajku i tartej bułce. Wątróbkę usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Z patelni zdejmij wątróbkę, dodaj masło i na tłuszczu podduś przygotowane jabłka. Gdy staną się miękkie, oprósz solą cukrem i majerankiem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, rozłóż na dnie warstwę umarzanej wątróbki. Posyp solą i majerankiem, przykryj jabłkami.
Zapiekaj w piekarniku 8-10 minut w temp.170*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 17.09.2014 06:43
moja ulubiona
gusia1000 02.09.2014 00:28
Na pewno smaczna była.
gosia56 28.08.2014 14:10
pyszne jedzonko;)
gibli 26.08.2014 19:22
mniam, bardzo lubię taką wątróbkę)
Kejti 26.08.2014 10:16
Apetycznie wygląda :-)
Jadwiga/Jaga85 24.08.2014 14:41
Smacznie i szybko!
mysza75 24.08.2014 10:35
bardzo lubię taką wątróbkę
Zdzisław 24.08.2014 09:19
smaczny obiad podano dla mnie
RenataZ-et 23.08.2014 22:47
to coś dla mnie!
Gracer 23.08.2014 21:13
super na obiad
adelajda 23.08.2014 19:53
Mój mąż taką bardzo lubi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak