Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w mleku
Po co moczy się wątróbkę w mleku przed smażeniem? Po to, aby zlikwidować ewentualny posmak żółci i aby podroby miały delikatniejszy, bardziej kremowy smak. Przed smażenie wątróbkę odsączamy z mleka. Podroby wrzucamy na rozgrzany tłuszcz - może być ten sam, na którym smażyliśmy cebulkę. Ważna zasada - wątróbkę doprawimy po usmażeniu - solą i pieprzem.
Kroki postępowania
Wątróbkę dokładnie umyć i oczyścić z wszystkich błonek. Wrzucić do miski, zalać mlekiem i wstawić na noc do lodówki. Jeśli nie masz czasu - możesz na krócej.
Rozgrzać na patelni oliwę (możesz również użyć masła klarowanego), wrzucić cebulę i dusić około 15-20 minut, aż będzie mocno szklista. Zdjąć z patelni.
Wrzucić na patelnię wątróbkę odsączoną z mleka. Podsmażyć na dużym ogniu.
Dodać cebulę i dusić jeszcze razem przez kilka minut. Na koniec doprawić wątróbkę solą i pieprzem czarnym świeżo zmielonym.
Smacznego :)