Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i piure ziemniaczanym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • wątróbka drobiowa

    30 dag
  • cebula czerwona

    2 szt
  • jabłko

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
  • masło

    do smażenia

piure

  • ziemniaki

    5 szt dużych
  • masło

    1 łyżeczka
  • mleko

    1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i piure ziemniaczanym foto
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy, do gorących dodajemy masło, mleko, doprawiamy do smaku i ugniatamy na piure. Na patelni rozgrzewamy masło /ewentualnie inny tłuszcz/ i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek.Mieszając podsmażamy do czasu aż cebula stanie się szklista, uważając by czosnek się nie przypalił.
Krok 2 - Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i piure ziemniaczanym foto
Wątróbki oczyszczamy z błon,płuczemy, osuszamy i dodajemy na patelnię do cebuli i czosnku. Podsmażamy ok. 7-10 min. od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i piure ziemniaczanym foto
Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do wątróbki i oprószamy majerankiem. Przykrywamy i dusimy ok. 5-10 min.tak by jabłko lekko się rozpadało.
Krok 4 - Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i piure ziemniaczanym foto
Na talerzu układamy porcję piure a na nim wątróbkę z cebulą i jabłkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia123410 23.08.2016 17:59
moja ulubiona
Aneta41 05.11.2015 18:31
moje smaki z pewnością!
Ewa Wojtaszko 04.11.2015 16:57
ale mi smaka narobiłaś..
mileneczka5 04.11.2015 07:42
łubie takie połaczenie :)pysznie:)
pestka 04.11.2015 07:21
lubię taką wątróbkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat