Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i piure ziemniaczanym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

wątróbka drobiowa 30 dag
cebula czerwona 2 szt
jabłko 1 szt
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
masło do smażenia

piure

ziemniaki 5 szt dużych
masło 1 łyżeczka
mleko 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i piure ziemniaczanym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy, do gorących dodajemy masło, mleko, doprawiamy do smaku i ugniatamy na piure. Na patelni rozgrzewamy masło /ewentualnie inny tłuszcz/ i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek.Mieszając podsmażamy do czasu aż cebula stanie się szklista, uważając by czosnek się nie przypalił.
Krok 1 - Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i piure ziemniaczanym foto
2
Wątróbki oczyszczamy z błon,płuczemy, osuszamy i dodajemy na patelnię do cebuli i czosnku. Podsmażamy ok. 7-10 min. od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i piure ziemniaczanym foto
3
Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do wątróbki i oprószamy majerankiem. Przykrywamy i dusimy ok. 5-10 min.tak by jabłko lekko się rozpadało.
Krok 3 - Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i piure ziemniaczanym foto
4
Na talerzu układamy porcję piure a na nim wątróbkę z cebulą i jabłkiem.
Krok 4 - Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i piure ziemniaczanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia123410 23.08.2016 17:59
moja ulubiona
Aneta41 05.11.2015 18:31
moje smaki z pewnością!
Ewa Wojtaszko 04.11.2015 16:57
ale mi smaka narobiłaś..
mileneczka5 04.11.2015 07:42
łubie takie połaczenie :)pysznie:)
pestka 04.11.2015 07:21
lubię taką wątróbkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak