Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wątróbka drobiowa
1 kg -
cebula biała
2 szt -
masło
2 łyżki -
olej
2 łyżki -
pieprz
-
sól
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w kostę lub pióra według uznania ja zawsze kroję w pióra.
Wątróbkę smażyć na rozgrzanym oleju ok minuty czyli ją lekko obsmażamy.
Do wątróbki dodajemy cebulę wszystko mieszamy i podgrzewamy na dużym ogniu aby wątróbka ścieła się z wierzchu.
Zmniejszamy ogień by był średnio duży i tak smażymy 1-2 min mieszając.
Wątróbka musi stracić krwisty kolor.
Wyłączamy ogień pod patelnią. Przykrywamy na około 5min, aby wątróbka ścieła się w środku.
Zdjąć przykrywkę, nastawić duży ogień i smażymy dalej.
Teraz smażenie ma na celu pozbycie się nadmiernej ilości płynu.
Dodajemy masło i pieprz. Od czasu do czasu mieszamy.
Wątróbkę na koniec solimy i wyłączamy ogień.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się