Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka drobiowa z cebulką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 1 kg
cebula biała 2 szt
masło 2 łyżki
olej 2 łyżki
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa z cebulką

Wątróbkę umyć i usunąć białe nitki i ewentulanie inne rzeczy typu woreczki lub żyłki. (Aby dobrze oczyścić wątróbkę należy ją przekroić na pół wtedy widać różne mankamenty)
Cebulę pokroić w kostę lub pióra według uznania ja zawsze kroję w pióra.
Wątróbkę smażyć na rozgrzanym oleju ok minuty czyli ją lekko obsmażamy.
Do wątróbki dodajemy cebulę wszystko mieszamy i podgrzewamy na dużym ogniu aby wątróbka ścieła się z wierzchu.
Zmniejszamy ogień by był średnio duży i tak smażymy 1-2 min mieszając.
Wątróbka musi stracić krwisty kolor.
Wyłączamy ogień pod patelnią. Przykrywamy na około 5min, aby wątróbka ścieła się w środku.
Zdjąć przykrywkę, nastawić duży ogień i smażymy dalej.
Teraz smażenie ma na celu pozbycie się nadmiernej ilości płynu.
Dodajemy masło i pieprz. Od czasu do czasu mieszamy.
Wątróbkę na koniec solimy i wyłączamy ogień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak