Wątróbka drobiowa z cebulką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka drobiowa

    1 kg
  • cebula biała

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • pieprz

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę umyć i usunąć białe nitki i ewentulanie inne rzeczy typu woreczki lub żyłki. (Aby dobrze oczyścić wątróbkę należy ją przekroić na pół wtedy widać różne mankamenty)
Cebulę pokroić w kostę lub pióra według uznania ja zawsze kroję w pióra.
Wątróbkę smażyć na rozgrzanym oleju ok minuty czyli ją lekko obsmażamy.
Do wątróbki dodajemy cebulę wszystko mieszamy i podgrzewamy na dużym ogniu aby wątróbka ścieła się z wierzchu.
Zmniejszamy ogień by był średnio duży i tak smażymy 1-2 min mieszając.
Wątróbka musi stracić krwisty kolor.
Wyłączamy ogień pod patelnią. Przykrywamy na około 5min, aby wątróbka ścieła się w środku.
Zdjąć przykrywkę, nastawić duży ogień i smażymy dalej.
Teraz smażenie ma na celu pozbycie się nadmiernej ilości płynu.
Dodajemy masło i pieprz. Od czasu do czasu mieszamy.
Wątróbkę na koniec solimy i wyłączamy ogień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat