Wątróbka drobiowa tradycyjna

Wątróbka drobiowa tradycyjna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbki z kurczaka

    70 dag
  • mąka tortowa

    0,5 szklanki
  • cebula

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

  • sól i pieprz

    do smaku
  • czosnek

    2 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na początek coś na temat wartości wątróbki drobiowej.

W 100 g wątróbki znajdziemy ponad połowę dziennej dawki witaminy PP, która bierze udział w przemianie białek, tłuszczów, węglowodanów, a także utrzymuje w dobrym stanie nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Co ważne, rozszerzając naczynia krwionośne, witamina ta usprawnia funkcjonowanie mózgu.
Jest źródłem wielu składników mineralnych(żelazo,cynk,miedź)oraz źródłem takich witamin jak: A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego.

Przepis.

Na początek wątróbkę musimy starannie opłukać i oczyścić z nabłonka.Bardzo ważne aby przed smażeniem ani w trakcie nie solić wątróbki,ponieważ stwardnieje.Niewielką ilość mąki rozsypujemy na talerzu i obtaczamy w niej wątróbkę(UWAGA nie dociskamy tylko obtaczamy).
Na patelni rozgrzewamy olej w takiej ilości aby wątróbka nie pływała.Ja używam oleju rzepakowego ponieważ jest o wiele zdrowszy niż słonecznikowy.W międzyczasie obieramy cebulkę i kroimy w piórka.
Gdy olej będzie już gorący wykładamy wątróbkę i opiekamy z jednej strony.Jak się przypiecze obracamy na drugą stronę i kładziemy na niej cebulkę.Jeśli chcemy uzyskać troszkę pikantniejszą wątróbkę opcjonalnie możemy dodać rozgniecione 2 ząbki czosnku.Smażymy do momentu gdy cebulka się zeszkli od czasu do czasu mieszając.Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.


Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eliza135

03.11.2013 19:56
dobra taka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat