Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa tradycyjna
W 100 g wątróbki znajdziemy ponad połowę dziennej dawki witaminy PP, która bierze udział w przemianie białek, tłuszczów, węglowodanów, a także utrzymuje w dobrym stanie nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Co ważne, rozszerzając naczynia krwionośne, witamina ta usprawnia funkcjonowanie mózgu.
Jest źródłem wielu składników mineralnych(żelazo,cynk,miedź)oraz źródłem takich witamin jak: A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego.
Przepis.
Na początek wątróbkę musimy starannie opłukać i oczyścić z nabłonka.Bardzo ważne aby przed smażeniem ani w trakcie nie solić wątróbki,ponieważ stwardnieje.Niewielką ilość mąki rozsypujemy na talerzu i obtaczamy w niej wątróbkę(UWAGA nie dociskamy tylko obtaczamy).
Na patelni rozgrzewamy olej w takiej ilości aby wątróbka nie pływała.Ja używam oleju rzepakowego ponieważ jest o wiele zdrowszy niż słonecznikowy.W międzyczasie obieramy cebulkę i kroimy w piórka.
Gdy olej będzie już gorący wykładamy wątróbkę i opiekamy z jednej strony.Jak się przypiecze obracamy na drugą stronę i kładziemy na niej cebulkę.Jeśli chcemy uzyskać troszkę pikantniejszą wątróbkę opcjonalnie możemy dodać rozgniecione 2 ząbki czosnku.Smażymy do momentu gdy cebulka się zeszkli od czasu do czasu mieszając.Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty.
Smacznego.