Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka cielęca z jabłkami

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka cielęca 500 gram
jabłka 2 sztuka
cebula 2 sztuka
mleko 1 szklanka
sól do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/2 łyżeczka
mąka 2 łyżka
cukier 1 szczypta
masło 3 łyżka
olej do smażenia 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka cielęca z jabłkami

Wątróbkę dokładnie umyć i oczyścić. Przełożyć do miski i zalać mlekiem. (Wątróbka powinna w całości być zanurzona w mleku). Ostawić na 30 minut. Cebulę pokroić w pół plastry. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju, dodać cebulę, doprawić szczyptą cukru i solą. Smażyć do lekkiego zeszklenia. Podduszoną cebulę zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki. Na tej samej patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka i smażyć do czasu, aż zaczną mięknąć, ale pozostaną jędrne. Jabłka przełożyć do cebuli. Wątróbkę wyjąć z mleka, dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na plastry grubości ok. 1 cm, posypać świeżo zmielonym pieprzem i panierować w mące. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju. Kiedy olej dobrze się rozgrzeje dodać masło. Wątróbki smażyć na złoty kolor po ok. 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą. Do usmażonych wątróbek dodać jabłka i cebulę. Podawać od razu po przygotowaniu z ziemniakami pure i ulubioną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 17.04.2015 08:36
Moja ulubiona wątróbka
fotoviderek 14.04.2015 11:54
Pyszności :)
Mniam 14.04.2015 11:22
Bardzo lubię wątróbkę i często przygotowuję ją z jabłkiem. Dawno jadłam, a Twoja wygląda bardzo smakowicie.
wyattearp 14.04.2015 10:07
wygląda bosko ,ale wątróbki z cielaka nie zjem
pestka 14.04.2015 09:32
taką wątróbkę bardzo lubię , szczególnie z dodatkiem jabłek
aginaa 14.04.2015 09:01
smaczne danie
Futka 14.04.2015 08:48
Wspaniała, aromatyczna i bardzo smaczna wątróbka :)
Malinka 14.04.2015 08:42
Choć za wątróbką nie przepadam, Twoją zjadłabym bardzo chętnie, bo prezentuje się wybornie :)
iziona 14.04.2015 08:29
Samo zdjęcie zachęca do spróbowania :)
ilka01 14.04.2015 08:15
pychota :)
Kuchnia Marty 14.04.2015 07:58
Pyszna i bardzo aromatyczna wątróbka!
berys18 14.04.2015 07:21
wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak