Warzywny pasztet z zielonej soczewicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler

    1/4 szt.
  • cukinia

    1 mała szt.
  • cebula

    2 szt.
  • jajka

    2 szt.
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • cząber

    1 łyżeczka
  • kolendra

    1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    2-3 łyżki
  • chili

    do smaku
  • olej

    1-2 łyżki
  • Kminek mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • soczewica zielona

    1,5 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę przepłukujemy i namaczamy na około 1-1,5 godziny, a następnie ponownie płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (ok. 20-30 minut). Odcedzamy i studzimy.
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i gotujemy na parze. Studzimy.
Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Soczewicę, ugotowane na parze warzywa, posiekany czosnek, cukinię, zeszkloną cebulę, natkę pietruszki i jajka oraz przyprawy przekładamy do miski blendera i miksujemy.
Masę możecie zmiksować na gładką pastę lub pozostawić częściowo większe kawałki.
Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub chili.
Masę przekładamy do silikonowej keksówki lub metalowej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej bułką tartą, wygładzamy powierzchnię i ostukujemy delikatnie np. o deseczkę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C.
Po ostudzeniu schładzamy w lodówce.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 06.10.2013 16:01
Miroslawa bogacz i Anna133 pasztet jest bardzo smaczny. Polecam :)
miroslawa 06.10.2013 06:18
pyszny pasztet, trzeba by spróbować go zrobić
Gary Michy 05.10.2013 23:36
Kopiuję komentarz @Anna133, ale też jestem bardzo ciekawa smaku :)
Jadwiga/Jaga85 05.10.2013 21:46
Samo zdrowie!
Ola1984 05.10.2013 20:40
Bardzo lubię takie pasztety :)
Renataj 05.10.2013 20:22
Prezentuje się bardzo apetycznie.
ana1 05.10.2013 20:15
świetny pomysł
Izabela9 05.10.2013 20:07
Super pomysł.
idealme 05.10.2013 19:54
pyszności :)!
IwonaDD 05.10.2013 19:09
bardzo pyszny wegetariański pasztet

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat