Przepis i sposób przygotowania na: Warzywny pasztet z zielonej soczewicy
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i gotujemy na parze. Studzimy.
Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Soczewicę, ugotowane na parze warzywa, posiekany czosnek, cukinię, zeszkloną cebulę, natkę pietruszki i jajka oraz przyprawy przekładamy do miski blendera i miksujemy.
Masę możecie zmiksować na gładką pastę lub pozostawić częściowo większe kawałki.
Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub chili.
Masę przekładamy do silikonowej keksówki lub metalowej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej bułką tartą, wygładzamy powierzchnię i ostukujemy delikatnie np. o deseczkę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C.
Po ostudzeniu schładzamy w lodówce.
Smacznego!