Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

WARZYWNE CHILI

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bulion

grzyby suszone
4
marchewka
4 nieduże
pietruszka
2 małe
seler
1
por
1
ziele angielskie
4
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2
Sklep Prymat
sól i pieprz
woda
1,2 l

Chili

cebula
3 średnie
ząbek czosnku
4
por
papryczka chili
większa, czerwona
oliwa
2 łyż
kumin
2 łyż
kolendra
2 łyż
cynamon
łyżeczka
Sklep Prymat
oregano
2 łyż
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
łyż
Sklep Prymat
przecier pomidorowy
2 łyż
soczewica czerwona
400 g suchej
fasola czerwona z puszki
2
fasola czarna
2 puszki
pomidor
6, najlepiej malinowe duże
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: WARZYWNE CHILI

Bulion: warzywa obieram, wrzucam do garnka z wodą, grzybami i przyprawami - gotuję około godziny. Doprawiam solą i pieprzem.
Chili: cebulę, czosnek, pora i papryczkę (u mnie z ziarnami) drobno siekam. Podsmażam na oliwie w dużym garnku. Dodaję przyprawy oraz około 5 łyżek wody i smażę jeszcze 2 minuty. Następnie wlewam przecier pomidorowy, chwilę później wrzucam soczewicę, opłukaną fasolę i krojone pomidory. Wlewam bulion, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 80 minut (co jakiś czas mieszam).
Danie można podać w plackach tortilli z sosem czosnkowym, z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 13.05.2017 19:28
ja dla mnie to super
Aleksandra/Olcia 08.05.2017 18:42
pycha mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak