Warzywne burrito, czyli lekki powiew Meksyku :)

Warzywne burrito, czyli lekki powiew Meksyku :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • duża czerwona papryka

    1 szt.
  • połówek liści sałaty lodowej

    8 szt.
  • fasola czerwona konserwowa

    1 puszka
  • kukurydza konserwowa

    1 puszka
  • duże pomidory

    2 szt.
  • czerwona cebula

    1 szt.
  • ser żółty

    10 dkg.
  • pappapryczka konserwowa jalapeno lub świeża chili

    1 szt.
  • oregano

  • tymianek

  • chili pieprz cayenne

Salsa

  • pomidory

    2 szt.
  • żółta papryka

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • kukurydza w puszce

    1 szt.
  • papryczki jalapeno

    1 szt.
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • passata z pomidorów

    1 opakowanie
  • tymianek cytrynowy

  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • oliwa z oliwek

Hummus

  • puszka ciecierzycy

    1 szt.
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • woda gazowana

    4 łyżki
  • sok z limetki

    1/2 szt.
  • ziarna sezamu

    6 łyżek
  • koncentrat pomidorowy

    1/2 łyżeczki
  • pasta chili

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pieczemy 8 naleśników :)
Paprykę dobrze myjemy i kroimy w drobną kostkę, liście sałaty rwiemy na małe kwadraty, aby łatwo było je układać na naleśniku. Ok. 4 duże łyżki czerwonej fasoli płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do miseczki. Cebulę kroimy na cieniutkie półplasterki, pomidory kroimy w drobną kostkę pozbywając się gniazd nasiennych, możecie je wyrzucić, ale również możecie użyć do salsy, z którą podajemy burrito.
Jeśli macie papryczki jalapeno to kilka krążków kroimy w drobną kosteczkę tak, aby starczyło na dodanie do 8 naleśników. Im więcej tym ostrzejsze będzie burrito, więc sami musicie zdecydować ile papryczek wkroicie. Jeśli nie macie jalapeno możecie użyć świeżego chili i również użyjcie według własnego uznania. Teraz czas na faszerowanie. Rozkładamy naleśnik wcześniej usmażony. Pamiętajcie, aby naleśniki tylko z jednej strony były mocniej przysmażone i na tą stronę układamy nasze nadzienie. Tak więc na mocniej przesmażoną stronę naleśnika kładziemy kolejno sałatę, pomidory, fasolę, kukurydzę, cebulę i ostrą papryczkę. Warzywa posypujemy ziołami i pieprzem cayenne, ale bez przesady, bo cayenne jest ostry. Na sam koniec posypujemy startym żółtym serem i zawijamy naleśniki podobnie jak gołąbki. Kładziemy na suchą patelnię i podsmażamy z obu stron, aż roztopi się ser w środku. Możemy zrobić inną wersję, jeśli np. wolicie bardziej miękkie warzywa, to przed włożeniem do naleśników, paprykę i cebulę możecie lekko przesmażyć na oliwie i dopiero wtedy dodać do naleśników.

Salsa :
Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy jeszcze łyżkę kukurydzy i szczypiorek. Wszystko razem mieszamy i gotowe :)Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min.

Hummus :
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy ucierać hummus. Jeśli będziecie mieć czas i ochotę, sezam przed dodaniem warto uprażyć na suchej patelni. Włączamy blender i jazda, aż otrzymamy jednolitą masę :) Jeśli będzie zbyt gesty możecie dolać nieco wody. My dodajemy jeszcze nieco pieprzu. I tyle :) Właśnie zrobiliście własny prosty hummus. Jeśli macie pastę tahini, to oczywiście nie dodajemy sezamu tylko pastę tahini.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

18.10.2014 21:51
smacznie wygląda

Hrabina w kuchni

08.10.2014 22:13
Bardzo ciekawe naleśniki :)

Rafał10

08.10.2014 20:23
Prezentuje się świetnie! Muszę wypróbować

teresa18

08.10.2014 18:46
apetyczne danie

Grazyna0211

08.10.2014 14:12
świetne danie

wwwiolka

08.10.2014 12:51
Bardzo fajne danie.

Motorek

08.10.2014 12:24
Pysznie wygląda

Stenka

08.10.2014 11:46
zachęcająco wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat