Przepis i sposób przygotowania na: Warzywna zupa z żółtą i zieloną cukinią
Przepis na pyszną, aromatyczną i pożywną warzywną zupę z żółtą i zieloną cukinią na bazie intensywnego bulionu drobiowego. Zupa jest prosta w przygotowaniu, ale dostarcza mnóstwo składników odżywczych. Świetnie smakuje z dodatkiem kawałków sera feta, białego sera lub jajka ugotowanego na twardo.
KROK 1. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plastry, a cukinie w półplasterki. Na maśle szklimy pokrojony drobno por. Po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę, którą smażymy około 2 minut, a na koniec ziemniaki, które podsmażamy przez kolejne 2 minuty.
Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.
KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy kurkumę, suszony czosnek oraz podsmażone na maśle warzywa i gotujemy je przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną cukinię i od momentu ponownego zagotowania gotujemy całość jeszcze przez 10 - 12 minut.
KROK 3. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Zupę ściągamy z palnika, śmietanę hartujemy odrobiną bulionu i mieszając, dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.