Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywna zupa z żółtą i zieloną cukinią

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na bardzo prostą w przygotowaniu, aromatyczną, pożywną i smaczną zupę warzywną z żółtą i zieloną cukinią, na bulionie z kurczaka.

Składniki:

SKŁADNIKI

bulion drobiowy 1.7 litra
cukinia żółta 1 sztuka
cukinia zielona 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
marchewka 1 sztuki
pietruszka 1 sztuka
por 0.3 sztuki
świeża natka pietruszki posiekana 1 łyżka
posiekany koperek 1.5 łyżki
śmietanka 18% 110 mililitrów
masło 1.5 łyżki
Kurkuma mielona Prymat 0.25 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0.25 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Porada

Zupę z cukinią przygotowałam na intensywnym bulionie z kurczaka i warzyw, ale możemy przygotować ją także na bulionie wołowym, a w wersji wege na bulionie warzywnym.

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywna zupa z żółtą i zieloną cukinią

Przepis na pyszną, aromatyczną i pożywną warzywną zupę z żółtą i zieloną cukinią na bazie intensywnego bulionu drobiowego. Zupa jest prosta w przygotowaniu, ale dostarcza mnóstwo składników odżywczych. Świetnie smakuje z dodatkiem kawałków sera feta, białego sera lub jajka ugotowanego na twardo.

KROK 1. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plastry, a cukinie w półplasterki. Na maśle szklimy pokrojony drobno por. Po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę, którą smażymy około 2 minut, a na koniec ziemniaki, które podsmażamy przez kolejne 2 minuty. 

Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.

KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy kurkumę, suszony czosnek oraz podsmażone na maśle warzywa i gotujemy je przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną cukinię i od momentu ponownego zagotowania gotujemy całość jeszcze przez 10 - 12 minut.

KROK 3. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Zupę ściągamy z palnika, śmietanę hartujemy odrobiną bulionu i mieszając, dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Warzywna zupa z żółtą i zieloną cukinią świetnie smakuje z kawałkami sera feta oraz jajkiem ugotowanym na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak