Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywna rybka

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Rybka zapiekana w warzywach, to świetna propozycja na lekki obiad. Wybór łososia w tym daniu sprawi, że będzie ono bardzo wyraziste w smaku, a warzywa dodadzą całości koloru i chrupkości. 

Składniki:

Składniki:

łosoś filet 500 g
ziemniaki 500 g
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 sztuki
bulion warzywny Kucharek 1 kostka
masło klarowane 2 łyżki
wino białe 15 ml
śmietanka 30% 200 ml
pietruszka zielona
Czosnek suszony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
marchew 150 g
papryka czerwona 1 sztuka
żółta papryka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywna rybka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Rybę myjemy, osuszamy, dzielimy na porcje i doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek oraz pieprzem.

2. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w plasterki (zachowujemy obierki). Resztę warzyw również kroimy i układamy na spodzie głębokiej formy do pieczenia wysmarowanej olejem.

3. Pieczemy około 20 min w 170 °C.

4. Obierki myjemy i podsmażamy na maśle klarowanym, kiedy się zarumienią zalewamy je wodą z kostką Bulionu warzywnego Kucharek. Gotujemy 10-15 min.

5. Na upieczonych warzywach układamy kawałki ryby, podlewamy bulionem z obierek warzyw, doprawiamy słodką papryką oraz czosnkiem. Przykrywamy folią i pieczemy w 160 °C przez 30 min. Po tym czasie zdejmujemy folię, podlewamy całość białym winem i pieczemy jeszcze 5-10 min w 180 °C.

6. Na koniec dodajemy śmietankę i mieszamy. Gotowe danie posypujemy pietruszką lub koperkiem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak