Przepis i sposób przygotowania na: Warzywna rybka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Rybę myjemy, osuszamy, dzielimy na porcje i doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek oraz pieprzem.
2. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w plasterki (zachowujemy obierki). Resztę warzyw również kroimy i układamy na spodzie głębokiej formy do pieczenia wysmarowanej olejem.
3. Pieczemy około 20 min w 170 °C.
4. Obierki myjemy i podsmażamy na maśle klarowanym, kiedy się zarumienią zalewamy je wodą z kostką Bulionu warzywnego Kucharek. Gotujemy 10-15 min.
5. Na upieczonych warzywach układamy kawałki ryby, podlewamy bulionem z obierek warzyw, doprawiamy słodką papryką oraz czosnkiem. Przykrywamy folią i pieczemy w 160 °C przez 30 min. Po tym czasie zdejmujemy folię, podlewamy całość białym winem i pieczemy jeszcze 5-10 min w 180 °C.
6. Na koniec dodajemy śmietankę i mieszamy. Gotowe danie posypujemy pietruszką lub koperkiem.