Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa zapiekane w kremowym sosie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 5 szt
kalafior 10 różyczek
warzywa kalerosse 50 g

Sos

mleko 3,2% 1,5 szklanki
serek topiony 100 g
mąka pszenna 1,5 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
masło do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa zapiekane w kremowym sosie

Ziemniaki obieramy, gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie. Tak samo robimy z kalafiorem i kalerosse. Wszystkie warzywa odcedzamy na durszlaku. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Po ugotowaniu ziemniaki kroimy na plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Ziemniaki układamy tak aby zachodziły na siebie. Pomiędzy ziemniakami rozkładamy różyczki kalafiora oraz kalerosse. Na wierzchu rozsypujemy żółty ser.
W garnku gotujemy mleko. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Zmniejszamy ogień. Gdy mleko zacznie gęstnieć dodajemy małe kawałeczki serka topionego. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czerwoną papryką. Sosem zalewamy warzywa. Zapiekamy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 25 minut. Po upieczeniu możemy udekorować pomidorkami koktajlowymi i natka pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 20.04.2017 11:00
Bardzo smaczny, bezmięsny pomysł na obiad. Smaku całej zapiekance nadaje sos na bazie mleka z kremowym serkiem topionym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak