Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa w sosie jogurtowo-koperkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 2 szt
papryka biała 1 szt
pieczarki 40 dag
pomidory 3 szt
cebula biała 1 szt
czosnek 3 ząbki
koperek 0,5 pęczka
jogurt grecki 20 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa w sosie jogurtowo-koperkowym

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Gdy się zeszklą dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażamy ok. 8-10 min.
Krok 1 - Warzywa w sosie jogurtowo-koperkowym foto
2
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy razem 5-7 min.
Krok 2 - Warzywa w sosie jogurtowo-koperkowym foto
3
Pomidory obieramy, kroimy w kostkę i wraz z sokiem dodajemy do warzyw na patelni. Dusimy do czasu aż pomidory całkowicie się rozpadną i połowa sosu/ wody z pomidorów odparuje.
Krok 3 - Warzywa w sosie jogurtowo-koperkowym foto
4
Następnie dodajemy jogurt naturalny grecki, posiekany koperek i doprawiamy do smaku. Dla osób lubiących pikantne potrawy można dodać szczyptę chili.
Krok 4 - Warzywa w sosie jogurtowo-koperkowym foto
5
Wszystko podgrzewamy do czasu aż wszystkie składniki połączą się. Podajemy z ryżem, pyzami ziemniaczanymi, kopytkami lub bagietką.
Krok 5 - Warzywa w sosie jogurtowo-koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 19.09.2015 15:03
Bardzo fajny pomysł
Jumper123 07.09.2015 10:30
wygląda smacznie
Aleksandra/Olcia 07.09.2015 09:47
aromatyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak