Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa pod beszamelem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 250 g
marchew 150 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
pieprz
żółty ser 10 dag
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
mleko 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa pod beszamelem

Marchewkę pokroić w plastry, i z kalafiora odkroić różyczki. Wrzucić do wrzątku marchewkę, podgotować 2 minuty, następnie dodać kalafiora. Całość podgotować, aby było średnio miękkie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos beszamelowy: roztopić masło w garnku, dodać mąkę, zamieszać i smażyć na złoty kolor. Następnie zdjąć garnek z ognia i wlać mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Postawić garnek na małym ogniu i gotować, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku. Polać warzywa sosem, posypać grubo żółtym serem i zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 15.12.2012 22:07
W sezonie letnim częso robię coś podobnego /z każdym warzywem jakie mam pod ręką/ i jest pyszne.
manaika 15.12.2012 18:41
ciekawy pomysł
eMMe 15.12.2012 18:33
Super:)
Marta1986 15.12.2012 17:04
bardzo dobre
IwonaKa 15.12.2012 16:02
bardzo lubię sos beszamelowy,warzywa muszą być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak