Warzywa pod beszamelem

Warzywa pod beszamelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    250 g
  • marchew

    150 g
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • pieprz

  • żółty ser

    10 dag
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • mleko

    2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Marchewkę pokroić w plastry, i z kalafiora odkroić różyczki. Wrzucić do wrzątku marchewkę, podgotować 2 minuty, następnie dodać kalafiora. Całość podgotować, aby było średnio miękkie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos beszamelowy: roztopić masło w garnku, dodać mąkę, zamieszać i smażyć na złoty kolor. Następnie zdjąć garnek z ognia i wlać mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Postawić garnek na małym ogniu i gotować, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku. Polać warzywa sosem, posypać grubo żółtym serem i zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Renataj

15.12.2012 22:07
W sezonie letnim częso robię coś podobnego /z każdym warzywem jakie mam pod ręką/ i jest pyszne.

manaika

15.12.2012 18:41
ciekawy pomysł

eMMe

15.12.2012 18:33
Super:)

Marta1986

15.12.2012 17:04
bardzo dobre

IwonaKa

15.12.2012 16:02
bardzo lubię sos beszamelowy,warzywa muszą być smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat