Warzywa korzeniowe z piekarnika

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warzywa:

  • marchewki

    8 sztuk
  • korzeń pietruszki

    4 sztuki
  • seler

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    4 sztuki
  • sól

    2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    3 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • oliwa

    5 łyżeczek
  • miód

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    3 łyżki
  • sezam

    2 łyżki
  • kolendra posiekana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw oczyść warzywa korzeniowe i pokrój je wszystkie w słupki.

Cebulę obierz i pokrój w ósemki. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj. Przypraw solą, ziołami prowansalskimi, suszonym czosnkiem, oraz liściem laurowym. Całość polej oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.

Przykryj naczynie pokrywką i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 170°C, przez 30 minut.

W międzyczasie w misce wymieszaj miód i ocet balsamiczny. Z piekarnika wyjmij naczynie żaroodporne, a jego zawartość polej przygotowanym dressingiem.

Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie warzywa posyp sezamem i posiekaną kolendrą.

Warzywa podawaj z  kuskusem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat