Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa korzeniowe z piekarnika
Przepis na pieczone warzywa korzeniowe z wyjątkowym dressingiem z miodu i octu balsamicznego, to prawdziwy hit! Delikatnie karmelizowane warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, pietruszka i seler łączą się w tym daniu z aromatycznym sosem, nadając potrawie niepowtarzalny smal. To danie jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie bogate w smaku i aromatyczne. Pieczone warzywa korzeniowe doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie lub jako pyszny dodatek do innych potraw. Wypróbuj przepis na pieczone warzywa z dressingiem i ciesz się wyjątkowym połączeniem smaków! To danie łączy w sobie intensywny smak warzyw korzeniowych, delikatną słodycz miodu i wyrazistość octu balsamicznego. Dodatek ziół prowansalskich i suszonego czosnku nadaje mu wyjątkowego aromatu. Sezam i kolendra dodają chrupkości i świeżości.
JAK PRZYGOTOWAĆ WARZYWA KORZENIOWE Z PIEKARNIKA?
Najpierw oczyść warzywa korzeniowe i pokrój je wszystkie w słupki.
Cebulę obierz i pokrój w ósemki. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj. Przypraw solą, ziołami prowansalskimi, suszonym czosnkiem, oraz liściem laurowym. Całość polej oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Przykryj naczynie pokrywką i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 170°C, przez 30 minut
W międzyczasie w misce wymieszaj miód i ocet balsamiczny. Z piekarnika wyjmij naczynie żaroodporne, a jego zawartość polej przygotowanym dressingiem.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie warzywa posyp sezamem i posiekaną kolendrą.
Warzywa podawaj z kuskusem