Warzywa korzeniowe z piekarnika to idealny pomysł na szybkie w wykonaniu i bardzo aromatyczne danie! Wegetarianie pokochają je za dużą ilość warzyw i bogactw smaku!
Warzywa korzeniowe, które przygotujecie w piekarniku sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe i przekąska na drugie śniadanie. Wszystko w zależności od tego, z jakimi dodatkami je podasz. Czy będziesz zajadać same w wersji na zimno, czy wyciągnięte prosto z piekarnika z dodatkiem kaszy kuskus.
Warzywa korzeniowe możesz pokroić dowolnie, jednak najlepiej smakuj te pokrojone w słupki. Zastanawiacie się również, czy po wyjęciu z piekarnika będą miękkie i nadawały się do jedzenia? Posypanie ich solą przed zapieczeniem oraz skropienie oliwą, sprawi, że warzywa będą idealnie upieczone. Po wyjęciu ich z naczynia żaroodpornego, polej je mieszanką miodu i octy balsamicznego, dzięki czemu zyskają posmaku słodyczy. Delikatnej chrupkości nada im dodatek sezamu. Smacznego!