Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wareniki z pyrami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

ziemniaki 800 g
cebula 1 duża
olej rzepakowy 6 łyżek
ząbki czosnku 2 szt
sól i pieprz

Ciasto

mąka pszenna 500 g
gorąca woda 300 ml
masło 1 łyżka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Wareniki z pyrami

Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i mocno studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę.
Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, pod koniec dodajemy przez praskę czosnek. Dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i dużą ilością czarnego pieprzu.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto (na początku nożem, żeby się nie poparzyć).
Dokładnie wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na środek każdego układamy farsz. Pierogi zlepiamy, gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Podajemy z cebulką podsmażoną na maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 04.04.2016 17:00
Wygląda smacznie.
KORAL 31.03.2016 15:58
Lubię takie ruskie pierogi :)
2milutka 31.03.2016 15:49
coś dla mnie, pycha!
sliwka 31.03.2016 14:53
Pychotka;)) Moje smaki;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak