Waniliowy sernik z ricotty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ricotta

    1 kilogram
  • jogurt grecki

    0,5 szklanki
  • jaja

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • wanilia

    1 laska
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • cukier brązowy

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    ok 1/3 kostki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od ciasta na spód. Z mąki krupczatki, masła, szczypty soli, żółtka i cukru zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i zeskrobujemy miąższ. Ricottę, cukier, budyń i mąkę wrzucamy do miski robota kuchennego. Ustawiamy średnie obroty i ucieramy przez dwie minuty. Po tym czasie dodajemy jajko jedno za drugim w odstępie około 30 sekund.

Dodajemy jogurt grecki i wanilię, miksujemy jeszcze około minutę na wolnych obrotach.

Tortownicę o średnicy 22-25 cm smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Wylewamy masę serową.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 i pieczemy dalsze 40-45 minut.

Studzimy w formie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarina 26.08.2013 12:10
Wygląda obłędnie
Kuchenka 26.08.2013 10:14
to wygląda wspaniale
Ola1984 26.08.2013 08:50
Wygląda bardzo smakowicie :)
Katarzyna59 26.08.2013 08:38
bajecznie wygląda
monisia1977 26.08.2013 06:54
fajnie wygląda
sanielcia 25.08.2013 23:05
ALe ładny serniczek
reniatka 25.08.2013 22:00
smaczny i cudny sernik
ssylwiaa 25.08.2013 21:33
pysznie wygląda ;)
migotka28 25.08.2013 21:11
nie robiłam jeszcze sernika z ricotty na pewno jest delikatny
Megg 25.08.2013 21:04
wspaniały serniczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat