Waniliowy sernik z nutą migdałową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    1 i 1/2 szklanki
  • żółtka

    3 szt
  • cukier puder

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    100 g
  • aromat migdałowy

    5 kropli

Masa serowa

  • ser biały

    1 kg trzykrotnie mielony
  • jajka

    5 szt
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    16 g
  • laska wanilii

    1 szt
  • sól

    1 szczypta
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • masło

    100 g

polewa

  • czekolada gorzka

    100 g
  • galaretka agrestowa

    1 opakowanie
  • woda

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, aromat migdałowy
Krok 2 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
Zagniatamy szybko ciasto.
Krok 3 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
Ciastem wykładamy tortownice (27 cm) wkładamy do lodówki.
Krok 4 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
Masa serowa. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii.
Krok 5 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy .
Krok 6 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy ubite białka – mieszamy.
Krok 7 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
Masę serową przekładamy na przygotowany kruchy schłodzony spód.
Krok 8 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczemy przez następne 65 minut. Wyłączamy grzanie i zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku.
Krok 9 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozrabiamy w 250 ml wrzącej wody. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy galaretkę i mieszamy. Kiedy polewa przestygnie wylewamy na wierzch zimnego sernika. Sernik wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasnaj 06.04.2015 19:30
sernik wygląda idealnie z taflą czekolady
Internetowa Kuchnia 06.04.2015 14:35
Wygląda super
norweska20 06.04.2015 13:07
serniczek zawsze mile widziany
inka2012 06.04.2015 13:04
moje ulubione ciasto :)
Adamorek 06.04.2015 12:39
pięknie wygląda
pestka 06.04.2015 12:01
świetny deser
fotoviderek 06.04.2015 10:51
Ale apetycznie wygląda :)
Mniam 06.04.2015 10:31
Taki serniczek zjadłabym z przyjemnością.
olkaaa 06.04.2015 10:30
wygląda kusząco
Wiesława1 06.04.2015 10:27
pyszny serniczek ,chetnie bym spróbowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat