Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowy sernik z nutą migdałową

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 100 g
aromat migdałowy 5 kropli

Masa serowa

ser biały 1 kg trzykrotnie mielony
jajko 5 szt
cukier puder 3/4 szklanki
cukier waniliowy 16 g
laska wanilii 1 szt
sól 1 szczypta
budyń waniliowy 1 opakowanie
masło 100 g

polewa

czekolada gorzka 100 g
galaretka agrestowa 1 opakowanie
woda 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowy sernik z nutą migdałową

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, aromat migdałowy
Krok 1 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
2
Zagniatamy szybko ciasto.
Krok 2 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
3
Ciastem wykładamy tortownice (27 cm) wkładamy do lodówki.
Krok 3 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
4
Masa serowa. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii.
Krok 4 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
5
Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy .
Krok 5 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
6
Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy ubite białka – mieszamy.
Krok 6 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
7
Masę serową przekładamy na przygotowany kruchy schłodzony spód.
Krok 7 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
8
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczemy przez następne 65 minut. Wyłączamy grzanie i zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku.
Krok 8 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto
9
Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozrabiamy w 250 ml wrzącej wody. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy galaretkę i mieszamy. Kiedy polewa przestygnie wylewamy na wierzch zimnego sernika. Sernik wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin
Krok 9 - Waniliowy sernik z nutą migdałową   foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 06.04.2015 19:30
sernik wygląda idealnie z taflą czekolady
Internetowa Kuchnia 06.04.2015 14:35
Wygląda super
norweska20 06.04.2015 13:07
serniczek zawsze mile widziany
inka2012 06.04.2015 13:04
moje ulubione ciasto :)
Adamorek 06.04.2015 12:39
pięknie wygląda
pestka 06.04.2015 12:01
świetny deser
fotoviderek 06.04.2015 10:51
Ale apetycznie wygląda :)
Mniam 06.04.2015 10:31
Taki serniczek zjadłabym z przyjemnością.
olkaaa 06.04.2015 10:30
wygląda kusząco
Wiesława1 06.04.2015 10:27
pyszny serniczek ,chetnie bym spróbowała
Motorek 06.04.2015 10:07
pyszny sernik
gosia56 06.04.2015 10:06
super serniczek;)
ami 06.04.2015 10:02
Bardzo fajny serniczek i super pomysł na polewę. Nie robiłam jeszcze takiej, więc chętnie wypróbuję :)
Ewelina1991 06.04.2015 09:35
mniam rewelka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak