Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowy 3bit na krakersach

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

krakersy 400 g
masa krówkowa 1 puszka
budyń waniliowy 2 sztuki
mleko 3,2% 0,7 l.
masło 1 łyżka
śmietana 30% 500 g.
śmietan fix 1 opakowanie
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki

Polewa

czekolada mleczna 3 tabliczki
mleko 3,2% 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowy 3bit na krakersach

1. 0,5 l mleka zagotowujemy w garnku z cukrem i masłem. Pozostałe mleko wlewamy do miski i mieszamy w nim budyń, tak by nie było grudek.

2. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować powoli, ciągle mieszając wlewamy budyń. Gotujemy ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką), aż powstanie gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

3. Puszkę z masą kajmakową wkładamy do wrzącej wody na około 10 min (masa będzie się lepiej rozprowadzała). Śmietankę lekko ubijamy, wsypujemy cukier wanilinowy i śmietan fix i ubijamy na puch.

4. Blaszkę (24x36 cm) wykładamy warstwą krakersów. Rozprowadzamy po nich masę kajmakową. Następnie układamy kolejne krakersy i rozprowadzamy po nich budyń. Znów układamy krakersy, na nie bitą śmietanę. Przykrywamy krakersami.

5. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w rondelku z 3 łyżkami mleka ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Polewamy nią wierzch herbatników. Wierzch jeśli chcemy posypujemy posypką czekoladową. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak