Waniliowo- truskawkowa piramidka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • jajko

    4 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • ocet

    1 łyżka
  • dżem truskawkowy

    1 słoik
  • kasza manna

    8 łyżka
  • mleko 2%

    2.5 szklanka
  • margaryna

    30 dag
  • aromat waniliowy

    1 sztuka
  • Kwas cytrynowy Prymat

    1
  • wiórki kokosowe

    1
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • woda gazowana

    4 łyżka
  • cukier kryształ

    0.5 szklanka
  • herbata

    1 słodka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywno.Żółtka zaś mieszamy z octem, wsypujemy cukier.Miksujemy.Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Mieszamy.Następnie dolewamy wodę gazowaną, łączymy, a na koniec dodajemy pianę z białek.Delikatnie mieszamy.W razie gdyby ciasto wyszło zbyt gęste, dolewamy odrobinę mleka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st. na ok. 30 min.(blacha o wym. 38x23cm.) Studzimy i kroimy na cztery coraz to mniejsze paski.
Krem: Mleko gotujemy, wsypujemy mannę, i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu mieszając, aż zgęstnieje i nie będzie grudek.Studzimy. Margarynę miksujemy z cukrem na puch, dodając po łyżce ostudzonej manny. Gdy dodamy całą, wlewamy olejek i wsypujemy kwasek.
Każdy z pasków biszkoptowych najpierw nasączamy, następnie smarujemy dżemem i nakładamy krem, zostawiając sobie ok. 1/4 na wierzch. Wysmarowane paski nakładamy na siebie zaczynając od największego, układając piramidę. Smarujemy pozostałym kremem boki i wierzch, posypujemy wiórkami i migdałami.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasia36 02.09.2013 21:26
Smaczna słodkość
Fiffi 08.04.2013 22:17
ale kusisz tymi słodkościami
Ada-Gaba 07.04.2013 22:41
ale pyszności
smerfetka79 02.04.2013 13:22
ciekawa propozycja. ładnie wygląda:)
smerfetka79 02.04.2013 13:21
ciekawa propozycja. ładnie wygląda:)
Monika58 06.03.2013 17:07
zapowiada się apetycznie :)
Marti 06.03.2013 15:05
Polecam, naprawdę.
Misiabe 06.03.2013 13:25
uwielbiam takie smaki, na pewno wypróbuje :)
msmors 06.03.2013 13:16
bardzo ciekawy przepis
Janina 06.03.2013 13:13
bardzo pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat