Waniliowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl
  • kakao

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    25 dag
  • cukier

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    2 op
  • Krem:

  • biszkopty okrągłe

    1 opakowanie
  • masło

    1 kostka
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • mleko

    0,5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margaryną ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku, miksujemy. Wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i na koniec ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem. Masę wylewamy do dużej blachy i pieczemy 40 min w temp. 170 stopni. Po upieczeniu dzielimy ciasto na dwie części. Gotujemy mleko osłodzone cukrem, z reszty mleka rozrabiamy budyń i wlewamy, aż będzie gęste. Masło ucieramy i porcjami dodajemy zimny budyń. Na część ciasta wykładamy częśc masy i układamy na niej biszkopty. i zakrywamy masą budyniową:)i warstwą ciasta. Na wierzch można polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 06.02.2014 18:00
super ciacho
monisia1977 15.10.2013 08:19
super ciacho
Adamorek 14.10.2013 23:43
pyszniutkie to ciasto
kokoszka 14.10.2013 21:29
chyba pyszne
Małgorzata9 14.10.2013 20:44
wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat