Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe ptasie mleczko

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek homogenizowany 600 g
jajko 2 szt
masło 100 g
mleko 1/2 szkl
cukier puder 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
galaretka truskawkowa 1 op
galaretka agrestowa 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe ptasie mleczko

Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 2 niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po jednym serku homogenizowanym.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody. Dodać wrzące mleko, mieszać, aż żelatyna się rozpuści, po czym przestudzić. Zimną żelatynę dodać do masy, krótko zmiksować.
Tortownicę o śr. 21 cm delikatnie natłuścić. Wylać połowę masy waniliowej i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Następnie wylać tężejącą czerwoną galaretkę i ponownie wstawić na 15minut do zamrażalnika. Wylać resztę masy waniliowej i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Na wierzch wylać zieloną galaretkę i wstawić do lodówki, by masy całkowicie zastygły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak