Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe placuszki drożdżowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/2 szkl
maślanka 1/2 szkl
drożdże 2 dag
mąka tortowa 25 dag
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier kryształ 2 łyżki
jajko 2 szt
masło 2 łyżki
sól 1/3 łyżeczki
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe placuszki drożdżowe

Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka z jajek ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Ubite białka wymieszać z żółtkami. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka, stopione masło, maślankę, mąkę , sól i łyżką wymieszać ciasto. ( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany) Odstawić do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej wkładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki. Podawać oprószone cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 15.12.2013 17:07
pyszne placuszki
IlonaAlbertos 06.06.2013 16:29
Pyszności. Lubię takie placuszki.
olkaaa 30.05.2013 10:04
bardzo fajne
Luki 28.05.2013 14:13
pyszniutkie
Krzysztof15 28.05.2013 14:05
deserek palce lizać
Wiesława1 28.05.2013 13:55
takie racuszki są pyszne
Janina 28.05.2013 11:27
Właśnie takie lubię
msmors 28.05.2013 10:53
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak