Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

waniliowe choineczki na patyku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

masło 170 g
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
cukier puder 180 g
mąka pszenna 340 g
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
sól szczypta
barwnik spożywczy do ciast zielony

dodatkowo

cukier puder
woda
kolorowa posypka
mąka
białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: waniliowe choineczki na patyku

Kroki postępowania

1
Z podanych składników wyrobiłam ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam na pół godziny do lodówki.
Krok 1 - waniliowe choineczki na patyku foto
2
Brałam kawałki ciasta, zwijałam w ruloniki i formowałam na kształt choinek.
Krok 2 - waniliowe choineczki na patyku foto
3
W środek wsadziłam patyczki i posmarowałam wybełtanym białkiem.
Krok 3 - waniliowe choineczki na patyku foto
4
Upiekłam do lekkiego zrumienienia. W 180 stopniach, około 15 minut.
Krok 4 - waniliowe choineczki na patyku foto
5
z cukru pudru i odrobiny wody zrobiłam lukier. poprzyklejałam na niego kolorowe , cukrowe koraliki.
Krok 5 - waniliowe choineczki na patyku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 01.01.2015 19:38
fajny przepis,super wygladają
Lucan 01.01.2015 15:11
bardzo urocze:)
Jadwiga/Jaga85 01.01.2015 14:46
Pomysłowo!
jola1508 01.01.2015 14:39
Na pewno są pyszne
mirosława4 01.01.2015 14:22
świetnie się prezentują
AgaS10 01.01.2015 14:20
fajnie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak