Walentynkowy tort

Walentynkowy tort

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • barwnik

    do koloru
  • cukier kryształ

    2/3 szklanki
  • aromat waniliowy

    5 kropli
  • masa

  • margaryna

    200 gram
  • budyń śmietankowy

    1,5 opakowania
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • mleko

    2/3 litra
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • poncz

  • wiśniówka

    2 łyżki
  • sok malinowy

    3 łyżki
  • woda

    2/3 szklanki
  • dżem truskawkowy

    1 słoiczek
  • truskawki

    250 dag
  • wiórki kokosowe

    do ozdobienia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Walentynkowy tort foto
Oddzielamy białka od żółtek. Następnie jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy oba rodzaje mąki, żółtka, aromat i barwnik całość miksujemy na jednolitą masę na najmniejszych obrotach.
Krok 2 - Walentynkowy tort foto
Otrzymaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 30 min do tak zwanego suchego patyczka.
Krok 3 - Walentynkowy tort foto
Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ( ja piekę dzień wcześniej). Następnie biszkopt przeciąć na 3 równe blaty, z których następnie wykrawam serca.
Krok 4 - Walentynkowy tort foto
Następnie gotuję 1,5 opakowania budyniu z 2/3 litra mleka. Odstawiam go do całkowitego wystudzenia. W tym czasie miksuję na pulchną masę margarynę wraz z cukrem pudrem. Do masy stopniowo dodaję wystudzony budyń.
Krok 5 - Walentynkowy tort foto
Następnie nasączam biszkopty. Następnie pierwszy biszkopt smaruję dżemem truskawkowym i masą budyniową.
Krok 6 - Walentynkowy tort foto
Z kolejną warstwą postępuję tak samo, ale dodatkowo na masie budyniowej układam plasterki świeżych truskawek.
Krok 7 - Walentynkowy tort foto
Nakładam trzeci biszkopt i smaruję go tylko masą. Wkładam całość na 2 godziny do lodówki aby tort stał się stabilny. Po tym czasie smaruję go dokładnie dokoła masą i przyozdabiam według upodobań. Ja użyłam do tego jadalnych serduszek, wiórek kokosowych i wierzchów z truskawek. Dodatkowo część masy zabarwiłam na kolor różowy.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1young

29.04.2014 16:26
ładny i smaczny tort :)

Rafcio

03.03.2014 15:33
ja chce taki tort kocham truskawki!

Kejti

01.03.2014 00:24
Pięknie wygląda i na pewno smaczny :-)

Renataj

16.02.2014 10:40
Pięknie się prezentuje.

babajaga1969

15.02.2014 21:50
śliczny tort

mitek111

15.02.2014 18:33
super wygląda

DorotaZ

15.02.2014 18:28
Palce lizać:)

wwwiolka

15.02.2014 17:38
Ale fajnie wygląda.

Poison1988

15.02.2014 15:23
Smaczny torcik i przepięknie przystrojony aż pewnie szkoda było jeść ;)

Stenka

15.02.2014 15:13
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat