Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowy tort

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 5 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
barwnik do koloru
cukier kryształ 2/3 szklanki
aromat waniliowy 5 kropli
masa
margaryna 200 gram
budyń śmietankowy 1,5 opakowania
cukier puder 1/2 szklanki
mleko 2/3 litra
cukier waniliowy 1 łyżeczka
poncz
wiśniówka 2 łyżki
sok malinowy 3 łyżki
woda 2/3 szklanki
dżem truskawkowy 1 słoiczek
truskawki 250 dag
wiórki kokosowe do ozdobienia

Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowy tort

Kroki postępowania

1
Oddzielamy białka od żółtek. Następnie jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy oba rodzaje mąki, żółtka, aromat i barwnik całość miksujemy na jednolitą masę na najmniejszych obrotach.
Krok 1 - Walentynkowy tort foto
2
Otrzymaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 30 min do tak zwanego suchego patyczka.
Krok 2 - Walentynkowy tort foto
3
Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ( ja piekę dzień wcześniej). Następnie biszkopt przeciąć na 3 równe blaty, z których następnie wykrawam serca.
Krok 3 - Walentynkowy tort foto
4
Następnie gotuję 1,5 opakowania budyniu z 2/3 litra mleka. Odstawiam go do całkowitego wystudzenia. W tym czasie miksuję na pulchną masę margarynę wraz z cukrem pudrem. Do masy stopniowo dodaję wystudzony budyń.
Krok 4 - Walentynkowy tort foto
5
Następnie nasączam biszkopty. Następnie pierwszy biszkopt smaruję dżemem truskawkowym i masą budyniową.
Krok 5 - Walentynkowy tort foto
6
Z kolejną warstwą postępuję tak samo, ale dodatkowo na masie budyniowej układam plasterki świeżych truskawek.
Krok 6 - Walentynkowy tort foto
7
Nakładam trzeci biszkopt i smaruję go tylko masą. Wkładam całość na 2 godziny do lodówki aby tort stał się stabilny. Po tym czasie smaruję go dokładnie dokoła masą i przyozdabiam według upodobań. Ja użyłam do tego jadalnych serduszek, wiórek kokosowych i wierzchów z truskawek. Dodatkowo część masy zabarwiłam na kolor różowy.
Smacznego :)
Krok 7 - Walentynkowy tort foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 29.04.2014 16:26
ładny i smaczny tort :)
Rafcio 03.03.2014 15:33
ja chce taki tort kocham truskawki!
Kejti 01.03.2014 00:24
Pięknie wygląda i na pewno smaczny :-)
Renataj 16.02.2014 10:40
Pięknie się prezentuje.
babajaga1969 15.02.2014 21:50
śliczny tort
mitek111 15.02.2014 18:33
super wygląda
DorotaZ 15.02.2014 18:28
Palce lizać:)
wwwiolka 15.02.2014 17:38
Ale fajnie wygląda.
Poison1988 15.02.2014 15:23
Smaczny torcik i przepięknie przystrojony aż pewnie szkoda było jeść ;)
Stenka 15.02.2014 15:13
apetycznie wygląda
Krzysztof15 15.02.2014 14:02
wyglada apetycznie
Gabi44 15.02.2014 13:51
Prawdziwie walentynkowy.
Noruas 15.02.2014 13:01
Wspaniały tort, rewelacja!
Agata3 15.02.2014 12:59
pyszny torcik :)
Czyki 15.02.2014 12:54
Pięknie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak