Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowe gofry z mąki migdałowej

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pachnące, chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami to idealny pomysł na pyszną kolację lub podwieczorek.

Składniki:

Składniki ciasta:

mąka tortowa 2 szklanki
mąka migdałowa 0.5 szklanki
mleko 1 szklanka
mleko migdałowe 1 szklanka
olej 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
jajko 3 sztuki
sól 2 szczypty

Dodatkowo:

śmietanka kremowa 0.5 szklanki
cukier puder 1 łyżka
ekstrakt waniliowy 0.5 łyżeczki
truskawka 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowe gofry z mąki migdałowej

Sposób przygotowania

1
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną i migdałową, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Krok 1 - Walentynkowe gofry z mąki migdałowej foto
2
Następnie do masy jajecznej ciągle miksując stopniowo wlewać mleko i olej.
Krok 2 - Walentynkowe gofry z mąki migdałowej foto
3
Przesiać przygotowaną mąkę, zmiksować na małych obrotach.
Krok 3 - Walentynkowe gofry z mąki migdałowej foto
4
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać szpatułką. Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor około 3-4 minuty.
Krok 4 - Walentynkowe gofry z mąki migdałowej foto
5

Zimną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder i ekstrakt waniliowy.
Gofry podawać z bitą śmietaną i owocami najlepiej świeżymi. U mnie truskawki mrożone.

Krok 5 - Walentynkowe gofry z mąki migdałowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 20.03.2019 11:18
Walentynkowe gofry wyglądają apetycznie i kusząco;)
bietka 19.03.2019 10:17
Na pewno bardzo smaczne : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak