Walentynkowe gofry z mąki migdałowej

Walentynkowe gofry z mąki migdałowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Pachnące, chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami to idealny pomysł na pyszną kolację lub podwieczorek.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta:

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • mąka migdałowa

    0.5 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • mleko migdałowe

    1 szklanka
  • olej

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    3 łyżki
  • jajka

    3 sztuki
  • sól

    2 szczypty

Dodatkowo:

  • śmietanka kremowa

    0.5 szklanki
  • cukier puder

    1 łyżka
  • ekstrakt waniliowy

    0.5 łyżeczki
  • truskawka

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Walentynkowe gofry z mąki migdałowej foto
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną i migdałową, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Krok 2 - Walentynkowe gofry z mąki migdałowej foto
Następnie do masy jajecznej ciągle miksując stopniowo wlewać mleko i olej.
Krok 3 - Walentynkowe gofry z mąki migdałowej foto
Przesiać przygotowaną mąkę, zmiksować na małych obrotach.
Krok 4 - Walentynkowe gofry z mąki migdałowej foto
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać szpatułką. Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor około 3-4 minuty.
Krok 5 - Walentynkowe gofry z mąki migdałowej foto

Zimną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder i ekstrakt waniliowy.
Gofry podawać z bitą śmietaną i owocami najlepiej świeżymi. U mnie truskawki mrożone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

20.03.2019 11:18
Walentynkowe gofry wyglądają apetycznie i kusząco;)

bietka

19.03.2019 10:17
Na pewno bardzo smaczne : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat