Walentynkowe drożdżówki

Walentynkowe drożdżówki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże

    25 g
  • cukier

    1/3 szkl
  • masło

    100 g
  • jajka

    2 szt
  • mleko

    250 ml
  • Nadzienie:

  • jagody

    1/2 szkl
  • cukier

    1/3 szkl
  • woda

  • jajko

    do posmarowania
  • jabłko

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Walentynkowe drożdżówki foto
Zrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i ćwierć szklanki ciepłego mleka (składniki pobrane od tych podanych wyżej) Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na 10minut. Po tym czasie wlać do zaczynu resztę ciepłego mleka, cukier, mąkę, jajka- najlepiej roztrzepane i roztopione przestudzone masło. Wyrobić ciasto na gładkie i sprężyste. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Walentynkowe drożdżówki foto
Kiedy ciasto wyrasta przygotować nadzienie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Odciąć parę cienkich plasterków jabłka i wykroić z nich małe serduszka. Odłożyć. Pokrojone jabłka wrzucić do garnka razem z jagodami (mogą być mrożone). Podlać odrobiną wody i smażyć do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wsypać cukier i wymieszać. Kiedy cukier się rozpuści odstawić, aby przestygło.
Krok 3 - Walentynkowe drożdżówki foto
Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko zagnieść. Rozwałkować na grubość ok 5mm podsypując dodatkowo mąką. Za pomocą foremki wycinać serduszka. Z połowy serduszek wykroić mniejszą foremką środki.
Krok 4 - Walentynkowe drożdżówki foto
Pełne serca posmarować roztrzepanym jajkiem, głownie brzegi. Położyć na to serca z wykrojonym środkiem. Posmarować serduszko jajkiem i włożyć dużo nadzienia do środka drożdżówki. Położyć wcześniej wykrojone serduszko z jabłka i obsypać go cukrem.
Krok 5 - Walentynkowe drożdżówki foto
Piec w temperaturze 180*C przez 20min. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krystyna32

03.03.2014 05:48
pyszne cudeńka :)

Aleksandraa

01.03.2014 09:28
piękne serduszka

Mysiunia

20.02.2014 20:50
świetnie wyglądają! na pewno były pyszne :)

caralajna

18.02.2014 15:12
ale cudeńka, takiego serca nikt nie odmówi ;)

gusia1000

15.02.2014 23:13
Super, pysznie wyglądają.

migotka28

15.02.2014 21:40
śliczne serducha

mysza75

15.02.2014 15:28
jakie cudne serca i smaczne

Alex_M

15.02.2014 14:18
wspaniałe drożdżóweczki :)

adelajda

14.02.2014 18:11
śliczne ciasteczka :)

IwonaDD

14.02.2014 15:23
piękne wyszły!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat