Walentynkowa mini frittata Piotra

Walentynkowa mini frittata Piotra

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka szwarcwaldzka

    15 plastrów
  • oliwa

    2 łyżki
  • jajka

    10 szt
  • mleko

    50 ml
  • śmietana kremówka

    2 łyżki
  • ser brie

    2 op.
  • chilli

  • szczypiorek

  • pomidory koktajlowe

  • mix sałat

  • sól do smaku

  • papryka czerwona

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Walentynkowa mini frittata Piotra foto
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę na muffinki smarujemy oliwą z oliwek.Każde wgłębienie formy wykładamy dokładnie boki i dno plastrem szynki (najlepiej jak plaster jest dość długi wtedy zaczynamy od dna i kończymy na bokach.)
Krok 2 - Walentynkowa mini frittata Piotra foto
Na patelni rozgrzewamy1 łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy chwilkę aż papryka zmięknie. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia. Ser, szczypiorek i 3/4 papryki wymieszać i rozłożyć równomiernie do wszystkich wgłębień wyłożonych szynką. Jajka ubić z mlekiem i śmietaną, odrobiną soli i chilli. Masą wypełnić foremkę.
Krok 3 - Walentynkowa mini frittata Piotra foto
Wierzch posypujemy pozostałą papryką i wstawiamy do piekarnika. Piec ok. 20 minut aż frittaty się napuszą i będą przyrumienione. Wyjmujemy je z piekarnika, czekamy 5 minut i wtedy wyjąć je z formy i przekładamy do ozdobnych papilotek wyłożonych mieszanką sałat.
Krok 4 - Walentynkowa mini frittata Piotra foto
Dekorujemy połówkami pomidorów koktajlowych. Frittata jest doskonała na zimno i na ciepło.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

sylwia / sytofala

17.02.2012 16:06
wygląda zniewalająco

agnieszka137

17.02.2012 10:21
też uważam, że ciekawe i na pewno smaczniutkie :) I wygląda znakomicie!!!

Beatris

17.02.2012 09:02
Bardzo pomysłowe. Z przyjemnością zjadłabym jedną porcyjkę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat