WAFLE Z MASĄ Z MLEKA W PROSZKU

WAFLE Z MASĄ Z MLEKA W PROSZKU

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna mleczna

    1 kostka
  • cukier kryształ

    1,5 szklanki
  • woda

    1/2 szklanki
  • kakao ciemne

    2 łyżki
  • mleko w proszku odtł i granulo

    250 gram
  • wafel

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

* 1 wafel (andrut) okrągły lub prostokątny.
Rozpuścić 1 kostkę margaryny z 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu, 1/2 szklanki wody i 2 łyżki kakao ciemnego w garnku na wolnym ogniu (nie gotować).
Po zestawieniu z palnika, wsypać do tego szybko całą 1 paczkę mleka odtłuszczonego i granulowanego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
Chwilę poczekać, by masa trochę ostygła i smarować 1 wafla okrągłego lub prostokątnego.
(spodnia i ostatnia część ma być nie pokryta masą).
Gdy skończymy smarowanie wafla, na wierzch stawiamy coś ciężkiego, by się dobrze złączyły i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i ochłodzenia-30 minut, by potem lepiej się kroiło wafel.
Po wyciągnięciu wafla z lodówki kroimy go w romby.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (198)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

20.03.2017 21:28
Dziękuję za komentarze. Wszyscy dostali po plusie.

Bożena Matuszczyk

27.02.2017 17:31
Proste a jakie smaczne;)

gusia1000

11.12.2016 02:10
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.

paniusiaewa

25.10.2016 12:18
Och te wafle, przypominają mi czasy głębokiej komuny. Jedyna frajda była dla moich dzieciaków.

smerfetka79

18.06.2016 23:26
uwielbiam wafle z masą z mleka w proszku

Jagódka77

27.04.2016 19:58
na pewno pysznie smakują

IwonaKa

16.02.2016 10:30
lubię takie domowej roboty wafelki

mysza620

31.12.2015 13:05
wafle mojego dzieciństwa , dzięki za przepis

gusia1000

30.09.2015 00:47
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.

gacopierz23

10.09.2014 23:26
lubię takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat