Wafel-andrut

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    25 dkg
  • mleko

    0,5 szklanki
  • mleko w proszku

    2 szklanki
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • wafel

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zwykłe i masło umieścić w rondelku na małym ogniu i mieszając od czasu do czasu doprowadzić do wrzenia.

Mleko w proszku,cukier,cukier waniliowy i kakao wymieszać w misce i dodać do gotującego się mleka z masłem i dobrze mieszać do czasu dokładnego połączenia się składników.(Należy uważać żeby nie przypalić masy,najlepiej trzymać ją na małym ogniu)

Zdjąć masę z ognia,odstawić na 5-10 min.do delikatnego przestudzenia a następnie smarować nią wafel.

Po przełożeniu wafla odstawić go do wystygnięcia ( dobrze jest go lekko obciążyć z góry żeby uniknąć rozklejenia warstw)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pomocnik 04.09.2013 12:58
Pyszny deser
monisia1977 04.09.2013 12:47
super pycha
sasanka 04.09.2013 12:37
pamietam z dzieciństwa takie przekładane wafelki :)
reniatka 04.09.2013 12:32
ulubiona słodkość mojego męża
Kasia35 04.09.2013 12:32
super - lubię takie wafle
Marta11 04.09.2013 11:57
robie identyczne sa pyszne
natalia.doradca 04.09.2013 11:18
pyszne na deserek
aisza1 04.09.2013 10:30
muszą być pyszne
Olga_SK 04.09.2013 10:16
O tak! Dobre wspomnienia wracają przy takich waflach :)
joanna__s 04.09.2013 10:10
Często takie robię, ale bez zwykłego mleka. Wafle znikają w kilka chwil.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat