Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wachlarzyk z Bakmana.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
ser pleśniowy typu gorgonzola 10 dag
pomidor 2 szt
sól
oliwa
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wachlarzyk z Bakmana.

Bakłażan, oberżyna, gruszka miłości, jajo krzewiaste i bakman. Pod takimi nazwami występuje ta jagoda. Bakłażan zaliczany jest do owoców. Ma nawet swoje święto obchodzone 10 marca. Jest to obchodzone w wielu krajach święto Bakmana, któremu towarzyszy zwyczaj jedzenia dużej ilości bakłażanów. Istnieje dużo odmian tych owoców, występujących w różnych barwach.
Bakłażana nie obieramy ze skóry. Pokrojonego solimy i skrapiamy cytryną w celu pozbycia się goryczki .Możemy go smażyć, grillować, zapiekać, panierować. Jako że nie należy do szczególnie aromatycznych, często łączymy go z innymi warzywami, mięsem czy też ryżem.
WYKONANIE :
Bakłażan przekroić w plastry 0,5 cm ,połączone przy szypule. Zacząć 3cm od szypuły.
Plastry posolić i pozostawić na 0,5 h, następnie osuszyć papierem kuchennym. Nacięte plastry, rozłożyć w wachlarzyk, skropić oliwą i poukładać ser i pomidory. Posypać solą i ziołami prowansalskimi. Na każdy pomidor dodać jeszcze kilka kropel oliwy.
Ułożyć w maczaniu do zapiekania. Zapiekać w temp. 200oC około 15 – 20 minut. Jeżeli ktoś lubi bardziej przypieczony, przedłużyć czas zapiekania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 70 26.10.2013 15:57
Rafał ,witaj w klubie.Mnie też to spotkało ,co kliknę na zdjęcie ,które wpadło mi w oko ,to ,to jest Christophera.
Rafał10 26.10.2013 09:10
Przeglądając przepisy wszystkich doradców, szukając inspiracji, zdarzyło się coś dziwnego... Mianowicie otwierałam tylko przepisy Twojego autorstwa. Wyglądają niesamowicie i są bardzo ciekawe, tj inspirujące.
Gabi44 25.10.2013 23:38
Piękny i apetyczny.
Christopher 25.10.2013 20:19
Bardzo przepraszam już naprawiłem,pozdrawiam,dziękuję za uwagę Christopher
Barbara13 25.10.2013 20:13
ćwietnie wygląda tylko szkoda że opisu wykonania nie ma tylko ogąlne informacje o bakłażanie.
Kulinarna Ja 25.10.2013 19:54
pięknie wygląda!
joanna__s 25.10.2013 19:49
Opis zjedli, ale ze zdjęcia da się wywnioskować jak przygotować takiego pysznego bakłazana.
IwonaDD 25.10.2013 19:45
obawiam się,że nie wkleiło ci się wykonanie, tylko ten sam tekst dwa razy, sprawdz sobie :)
Anna133 25.10.2013 18:57
wygląda znakomicie
kokoszka
kokoszka 25.10.2013 18:29
super to wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak