Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Vol-au-vent z pianką truskawkową

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Vol-au-vent powstają poprzez połączenie trzech kawałków ciasta francuskiego. Z ciasta wycina się trzy okręgi, w dwóch z nich wycina się jeszcze mniejszy otwór i wszystkie łączy ze sobą białkiem. Po upieczeniu wyrośnięte ciasto przypomina mały garnuszek z pokrywką, która powstaje z wyciętych krążków ciasta.

Składniki:

Składniki:

vol-au-vent 15 sztuk
frużelina 15 łyżeczek
białko jaja kurzego 1 sztuka
cukier 3 łyżki
truskawki świeże 150 gramów

Porada

W przepisie frużeliny truskawkowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Vol-au-vent z pianką truskawkową

Umyte, obrane truskawki połączyłem z cukrem i zmiksowałem na gładki mus (ok. 5-6 min., aż powstała gęsta, puszysta masa). Ubiłem białko i dodałem mus truskawkowy i przy pomocy miksera delikatnie wymieszałem ubite białko i mus truskawkowy. Awaryjnie można dodać agar. Gotowy mus przełożyłem do rękawa cukierniczego i wstawiłem na 15 minut do lodówki. We wgłębienia ciastek francuskich nałożyłem frużelinę truskawkową, a następnie wypełniłem schłodzonym musem truskawkowym.
Gotowe vol-au-vent przełożyłem na paterę, ozdobiłem miętą i kawałeczkami truskawek. Można posypać grubą posypką z cukru. Jeśli okaże się, że pianki truskawkowej jest za dużo można ją przełożyć do pojemnika lub małych kubeczków zamrozić. Deser należy przygotować tuż przed podaniem, ponieważ dłuższe przechowywanie powoduje, że ciasto nasiąka wilgocią i nie jest już takie smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak