Przepis i sposób przygotowania na: Vol-au-vent z pianką truskawkową
Umyte, obrane truskawki połączyłem z cukrem i zmiksowałem na gładki mus (ok. 5-6 min., aż powstała gęsta, puszysta masa). Ubiłem białko i dodałem mus truskawkowy i przy pomocy miksera delikatnie wymieszałem ubite białko i mus truskawkowy. Awaryjnie można dodać agar. Gotowy mus przełożyłem do rękawa cukierniczego i wstawiłem na 15 minut do lodówki. We wgłębienia ciastek francuskich nałożyłem frużelinę truskawkową, a następnie wypełniłem schłodzonym musem truskawkowym.
Gotowe vol-au-vent przełożyłem na paterę, ozdobiłem miętą i kawałeczkami truskawek. Można posypać grubą posypką z cukru. Jeśli okaże się, że pianki truskawkowej jest za dużo można ją przełożyć do pojemnika lub małych kubeczków zamrozić. Deser należy przygotować tuż przed podaniem, ponieważ dłuższe przechowywanie powoduje, że ciasto nasiąka wilgocią i nie jest już takie smaczne.