Przepis i sposób przygotowania na: Brownie z cukinii
Jeśli zastanawiacie się, czy w brownie czuć smak cukinii, to odpowiedź brzmi "nie". Duża ilość gorzkiej czekolady i kakao sprawia, że smak cukinii zostaje zniwelowany, a konsystencja tego warzywa przekłada się na miękkość ciasta. Jest ono bardzo aromatyczne, a przy tym mocno czekoladowe jak na brownie przystało! Już jeden kawałek brownie wystarczy, by zaspokoić swój głód na słodkie. Jeśli brownie z cukinii okaże się dla Was za słodkie, możecie podać go z dodatkiem żurawiny, która jest delikatnie kwaśna i przełamie słodki smak.
1. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) i odcisnąć z soku. Odstawić na bok.
2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
3. W miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Odstawić na bok.
4. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem płynną czekoladę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać stopniowo cukinię, a następnie mieszankę z mąką.
5. Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Dobrze jest w paru miejscach natłuścić lekko formę masłem, aby papier lepiej do niej przylegał).
6. Ciasto wyłożyć do formy.
7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół. Wierzch ciasta powinien być upieczony). Po upieczeniu wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.