Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Utopence w zalewie musztardowej

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

parówki wieprzowe
cebula biała 1 średnia
papryka czerwona
ocet 10 % 100 ml
woda 300 ml
Musztarda kremska Prymat 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Utopence w zalewie musztardowej

Kroki postępowania

1
Zagotować wodę z octem, cukrem i solą do smaku - na końcu dodać musztardę.
Krok 1 - Utopence w zalewie musztardowej foto
2
Na dnie słoika ułożyć część cebuli pokrojonej w piórka.
Parówki obrać z osłonek i pokroić w dowolne kawałki - wypełnić słoik.
Paprykę pokroić w paseczki i powkładać je między parówki razem w resztą cebuli.
Zalać marynatą i zakręcić słoik.
Krok 2 - Utopence w zalewie musztardowej foto
3
Odstawić na kilka dni w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki.
Aby przyspieszyć proces marynowania, można słoik zapasteryzować przez 20-30 minut na małym ogniu.

Podawać jako przekąskę do piwa lub na kolację z dodatkiem pieczywa.
Krok 3 - Utopence w zalewie musztardowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.08.2013 10:51
Zalewę można dowolnie przygotować - wg własnego smaku, z różnymi przyprawami. Ja za każdym razem coś zmieniam, a robię takie marynaty chyba od 15 lat :)
Janina 10.08.2013 10:19
Ciekawy przepis, smaczne- lubię takie ostrzejsze zagryzki;)
Habibi 10.08.2013 07:46
tradycja kuchni czeskiej i słowackiej :) tam królują takie marynaty w lokalach z piwem w roli głównej :)
iwi 10.08.2013 00:13
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak